Bun gasit din nou prietenelor Andreei si ale mele. Revin printre voi cu un articol despre radicalii liberi, antioxidanti si modul in care suntem protejati de catre ei. Unul dintre cele mai puternice remedii impotriva radicalilor liberi il constituie o substanta numita resveratrol. Am sa vorbesc despre ea, despre cum ne protejeaza de acest dusman ascuns in noi.
Resveratrolul este extras din samburi si din coaja de struguri si are un puternic efect antioxidant, antiaging si de protectie a sistemului cardiovascular. In struguri este secretat atunci cand acestia sunt atacati de ciupercile si bacteriile parazite, la origini fiind o substanta cu scop defensiv. O cantitate semnificativa de resveratrol se gaseste si in radacina plantei Polygonum cuspidatum (originara din Japonia), dar care nu poate fi consumata in stare naturala. De asemenea, afinele, murele, merisorul si arahidele sunt surse de resveratrol, dar pentru a asimila cantitatea zilnica de care organismul nostru are nevoie ar trebui sa consumam cateva zeci de kilograme de fructe din acest fel.
Odata ajuns in organismele animale, acest resveratrol s-a dovedit a avea efecte terapeutice foarte puternice. In anul 2003, biologul american dr. David Sinclair a descoperit ca administrarea de resveratrol prelungeste viata insectelor cu pana la 54%. In 2006, un grup de cercetatori italieni au demonstrat ca pestii hraniti cu suplimente de resveratrol traiesc in medie cu 30% mai mult si sunt mai rezistenti la efort. De aici incolo incepe actiunea marilor producatori de vinuri de a finanta cercetarile legate de aceasta substanta pentru a potenta vanzarile de vin rosu. Exista si asa numitul "paradox francez" care consta in faptul ca francezii au o rata foarte mica de boli de inima, in ciuda dietei foarte grase pe care o urmeaza.
Am introdus resveratrolul in dieta mea zilnica pentru a combate efectul radicalilor liberi, dar ... ce sunt acestia? In anul 1956, medicul Denham Harman de la Universitatea din Nebraska prezinta pentru prima data "teoria radicalilor liberi in procesul imbatranirii". Radicalii liberi sunt molecule inalt reactive cu un electron impar (sau "liber") pe orbitalul extern, conditie de dezechilibru care transforma aceste molecule fragmentate in agenti instabili si periculosi din puncte de vedere biochimic. Compusii chimici complecsi, cum sunt cei din structura fiintei umane, dobandesc stabilitatea prin paritatea electronilor moleculelor. Atunci cand o molecula pierde un electron, ea devine dezechilibrata din punct de vedere electrochimic, instabila biochimic si extrem reactiva, cautand sa-si recapete stabilitatea prin sustragerea violenta a unui electron de la alta molecula. Radicalii liberi din organismul uman provin de la procesele de oxidare derulate in organism pe fond de stres si stari emotionale negative, de la activitatile fizice intense, de la toxinele provenite din exterior si ajunse in corp pe diferite cai (alcool, tutun, medicamente, droguri, poluare, malnutritie). Atunci cand un radical liber ataca o molecula normala si ii sustrage un electron, molecula isi modifica proprietatile initiale, transformandu-se la randul ei in radical liber. O celula mutilata in acest fel la nivel molecular isi pierde functiile de baza si se va transforma intr-o sursa de noi radicali liberi pregatiti sa atace alte celule si sa le altereze functiile. Astfel se genereaza un lant necontrolat de reactii biochimice daunatoare pentru organism, cu repercursiuni in timp. Doctorul Harman descrie activitatea radicalilor liberi ca pe o "iradiere interna" ce ataca si distruge celulele si tesuturile, provocand simptomele atribuite de obicei imbatranirii: zbarcirea pielii, pete pigmentare, cataracta, artrita, ingrosarea arterelor, bolile de inima, glaucomul, boala Alzheimer, pierderea memoriei, apoplexie, senilitate, cancer si alte stari degenerative.
Precum vedem, unele din aceste simptome se transforma in boli necrutatoare ce nu mai sunt specifice doar varstei a treia. Prin prisma acestei teorii (deverite in timp), imbatranirea nu este un proces cronologic cauzat de trecerea timpului, ci unul biologic determinat de viteza cu care radicalii liberi sunt asimilati in organism, distrugand celulele, atacand tesuturile si afectand functiile vitale. Atentie insa: exista o categorie de radicali liberi benefici, produsi de propriul organism, ce sunt pusi in slujba sistemului de aparare celulara, ei distrugand bacteriile si virusurile, descompunand poluantii chimici si neutralizand toxinele. In cazul efectelor potential daunatoare ale radicalilor liberi din organism produsi de noi, acestea sunt tinute sub control de enzimele de curatare destinate special acestui scop. Problema apare in momentul in care cantitatea aceasta de radicali liberi devine prea mare, iar enzimele de curatare nu isi mai pot face treaba singure.
Haideti sa analizam sursele potentiale de radicali liberi din viata noastra si din mediul inconjurator. Putem identifica drept surse interne de radicali liberi procesele de acidoza metabolica declansate in organism ca urmare a stresurilor prelungite si acumularii de emotii negative persistente (tres emotional, stres fizic). In randul surselor externe de radicali liberi putem include radiatia nucleara, razele X si microundele, metalele toxice din apa potabila, smogul, aditivii alimentari chimici, fumul de tigara, gazele de esapament (in special compusii cu Plumb), uleiurile vegetale hidrogenate omni-prezente in preparate uzuale precum margarina de consum. Aceste grasimi artificiale se oxideaza in clipa in care intra in contact cu aerul si continua acest proces in interiorul organismului, producand un lant de reactii de mutilare la nivel molecular care distrug celulele si functiile vitale cu o viteza superioara capacitatii de aparare a organismului. Toate substantele enumerate anterior vor produce radicali liberi atunci cand sunt oxidate (combinate cu oxigenul) si descompuse.
Daca vorbim de alimentatie, uleiurile vegetale hidrogenate sunt bombele nucleare pline cu radicali liberi care explodeaza in momentul consumarii. Pe o lista scurta si incompleta includem: margarina, produsele semipreparate care o contin, sosurile semipreparate pentru salate, uleiurile de gatit din floarea soarelui, cremele si budincile semipreparate. Avand in vedere ca temperatura inalta accelereaza procesul de oxidare, alimentele tinute mult timp pe foc vor avea un continut ridicat de radicali liberi. Conform doctorului Harman si ultimelor studii stiintifice, oxidarea grasimilor nesaturate in organismul uman este principala cauza a patologiei celulare asociate procesului de imbatranire si declansarii diferitelor tipuri de cancer.
Cum contracaram actiunea acestor radicali liberi? Prin consumul suplimentar de vitamine cu rol antioxidant sau de substante asemanatoare. S-a descoperit ca glutation-peroxidaza si superoxid-dismutaza sunt principalii distrugatori de radicali liberi, iar pentru a putea sa le produca pe cont propriu organismul are nevoie de aporturi importante de minerale si oligo-elemente ca Seleniu si Zinc. Fara Zinc si Seleniu in cantitati suficiente, sinteza acestor doua enzime vitale devine imposibila. Din pacate Seleniul a disparut aproape complet din alimentatia omului actual datorita proceselor industriale de cultivare si de prelucrare a alimentelor. Mai mult, cea mai mare parte a populatiei inregistreaza un deficit cronic de zinc.
Pe langa suplimentarea cu Seleniu si Zinc eu va recomand sa luati RESVERATROL. In afara de aceasta actiune de combatere a radicalilor liberi si a efectelor lor negative, mai gasim cateva actiuni pozitive ale acestui supliment? Sa vedem:
- stimularea productiei de proteine SIRT1 prin actiunea carora se incetineste imbatranirea;
- protejarea inimii si a vaselor sanguine;
- prin actiunea sa puternic antioxidanta, previne intarirea si ingrosarea vaselor de sange, regleaza fluxul sanguin si previne agregarea plachetara;
- protejarea sistemului cerebral prin prevenirea mortii celulelor neuronale si reduce astfel riscul unor afectiuni neurodegenerative precum Alzheimer, Hungtington si Parkinson.
Fara sa epuizez acest subiect, sper ca v-am facut curiosi si atenti nu doar la ceea ce mancati ci si la ceea ce luati ca si suplimente.
Raul-Aurelian TOMA
Top personal trainer Worldclass Romania, profesor Move On, scoala ta de fitness
Nu exista nici un comentariu
Vrei sa beneficiezi gratuit de facilitatile proiectului?
Fa-ti contSau suna la 116 111. Apel gratuit din retelele TELEKOM ROMANIA
Da click si citeste
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.
Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici