Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Alimentatia

Nutritie si diete

 

Una dintre cele mai simple modalitati de a «masura» gradul de «sanatate a hranei» noastre de toate zilele este analiza cu ajutorul piramidei alimentelor. Mancarurile si produsele pe care le consumati in mod obisnuit compun sau nu o alimentatie sanatoasa? Daca e vorba de produse din cele doua grupuri de la baza piramidei – de pilda legume, paste sau orez – totul e in regula, pofta buna. Daca e vorba de cele doua grupuri de la varful piramidei – consumati mai putin. 

Despre diversele tipuri de alimente: 

Cartofi, paine, paste fainoase, orez si fulgi de cereale 
Aceste alimente bogate in amidon va pot oferi zilnic toata energia de care aveti nevoie; nu ingrasa decat daca sunt gatite sau servite cu grasimi; in plus, sunt o buna sursa de proteine, vitamine si substante minerale. Ele ar trebui sa constituie elementul principal al majoritatii meselor – ideal ar fi sa constituie baza fiecarei mese. Daca se poate, alegeti paine integrala – acelasi lucru si in cazul fulgilor de cereale – datorita continutului ridicat de fibre vegetale. Fibrele contribuie la prevenirea constipatiei si altor tulburari intestinale. Retineti: cartofii sunt o excelenta sursa de vitamina C (mai ales daca pot fi gatiti in coaja) – si impreuna cu alimentele bogate in fier ajuta la prevenirea anemiei. 
Deci mancati zilnic cartofi, paine, orez si fulgi de cereale, cu conditia sa nu le asociati sau gatiti cu grasimi, pentru ca astfel ingrasa si au efecte negative.

Legume, zarzavaturi si fructe 
Legumele, zarzavaturile si fructele sunt principala sursa de substante minerale si vitamine din alimentatie, dar multi dintre noi nu consumam destul. Incercati sa mancati toate legumele de sezon – unele dintre ele se gasesc indiferent de anotimp – si adaugati fasole si linte, care sunt surse excelente de fier si alte substante minerale. Legumele si zarzavaturile produse pe plan local sunt cele mai ieftine si, fiind proaspete, sunt si cele mai gustoase si hranitoare. Daca aveti posibilitatea, cel mai bine e sa mancati legume si zarzavaturi din gradina proprie. Fructele sunt, de asemenea, o sursa foarte buna de vitamine si substante minerale. Consumati fructele de sezon si puneti la pastrare cat mai multe fructe de livada sau salbatice – congelate, uscate ori in conserve (preferabil fara zahar). 
In fiecare zi este recomandat consumul a 5 portii de legume si fructe (nu mese, ci portii: 100 – 150 gr proaspete, 200 gr fierte sau conservate/portie). Ele asigura nu numai substanta minerala, dar sunt si o sursa importanta de hidratare. 

Carne, peste si leguminoase – fasole, linte etc. 
Consumul de grasimi animale in cantitati prea mari e unul din principalele riscuri pentru sanatate. Organismul are nevoie de grasimi in cantitati mici – dar cei mai multi dintre noi mancam prea multe grasimi. Ati auzit poate de grasimile saturate. Acestea se gasesc in primul rand in carnea de vaca, porc si oaie – sau in diferite produse preparate din aceste feluri de carne si din grasimea lor, cum sunt carnatii, placintele cu carne, hamburgerii etc. Excesul de grasimi saturate poate duce la boli ale arterelor coronare, la ingrasare si obezitate. Exista apoi grasimi nesaturate – care se gasesc in carnea de peste, pui, curcan, rata, in oua, fasole si linte, seminte de floarea soarelui si in produsele care le contin. Grasimile nesaturate prezinta mai putine riscuri – dar in cantitati prea mari toate grasimile duc la ingrasare, cu riscurile amintite. 
Asadar, in loc de carne grasa ori slanina, cumparati cantitati mici de carne slaba. Si mai bine este sa mancati mai multa carne de peste de orice fel. De asemenea, nu uitati sa consumati ficat, care contine fier. Mancarurile traditionale din fasole si alte leguminoase.
- sunt hranitoare – la gatit folositi insa cat mai putine grasimi animale si evitati prajitul. De asemenea, incercati sa nu puneti grasimi in supe sau ciorbe. Ca regula generala: cu cat mancati mai putine grasimi, cu atat e mai bine pentru sanatate. 

Lapte si produse lactate 
Laptele, branza, smantana si iaurtul sunt surse valoroase de proteine, vitamine si substante minerale, dar in acelasi timp au un continut ridicat de grasimi animale. Laptele si produsele lactate sunt importante pentru o alimentatie sanatoasa, cu conditia sa fie consumate cu cumpatare. Si in acest caz, mai putin e mai bine. Daca aveti posibilitatea, beti lapte degresat sau semidegresat, care e mai bun pentru adulti datorita continutului redus de grasimi. E de preferat, de asemenea, smantana cu continut scazut de grasimi. 

Grasimi, uleiuri si zahar 
Dupa cum lesne se observa, grasimile, uleiurile si zaharul ocupa segmentul cel mai mic al piramidei – si acest lucru arata ce proportie ar trebui sa aiba ele in alimentatie. Asadar, cu cat mai putin, cu atat mai bine. Daca gatiti cu unt, grasime sau uleiuri – reduceti pe cat posibil cantitatile sau macar folositi uleiuri cu grasimi nesaturate. E de preferat sa pregatiti mancarea prin fierbere, in vase cu presiune, pe gratar sau la cuptor, fara sa adaugati grasimi sau uleiuri – e o cale de-a scadea cantitatea totala de grasimi din alimentatie. Incercati sa reduceti grasimile din toate retetele pe care le folositi. Mancati paine, dar fara unt – sau macar puneti un strat foarte subtire. 
Incercati sa reduceti toate dulciurile – zaharul nu are nici o valoare nutritiva, ingrasa si provoaca aparitia cariilor dentare (e vorba de orice zahar – si cel rafinat si cel natural, din miere de pilda).

Sursa: UNICEF, Ministerul Educatiei si Cercetarii

 

Comentarii

Nu exista nici un comentariu

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici