Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Postul –beneficii asupra sanatatii

Nutritie si diete

Primavara ne simtim ceva mai greoaie. Am trecut peste o iarna in care am consumat multe produse semipreparate, mai putin proaspete. Sarbatorile de iarna nu sunt sarace in bunatati, iar gospodinele au prilejul de a-si arata maiestria in ale bucataritului, ceea ce se traduce in multe calorii, toxine si haine neincapatoare. Poate din acest motiv, in calendarul crestin ortodox, primavara este insemnat unul din cele 4 mari posturi de peste an - postul Sfintelor Pasti. 

Biserica Ortodoxa a randuit ca in afara de cele 4 mari posturi de peste an, crestinii sa posteasca si in zilele de miercuri si vineri. 

Cum nimic nu a fost randuit la intamplare, si posturile isi au rosturile lor. Prin post se intelege abtinerea de la anumite alimente pe o perioada determinata de timp. In functie de complexitatea postului, se poate renunta la consumul de carne, lactate, oua. In timpul postului se pot consuma cereale, seminte, legume, fructe, miere. Lasand la o parte incarcatura religioasa pe care o are postul, efectele miraculoase pentru sanatate sunt vizibile. 

Bunica spune ca posturile au fost lasate pentru curatirea, spalarea organismului. Pentru a se putea reface si pentru a pregati trupul pentru o buna functionare. Tind sa ii dau dreptate, daca mananci de luni pana duminica, doar carne fara o pauza, te poti imbolnavi. Doua zile de pauza in care organismul sa isi revina sunt de bun augur.

Postul are ca prim efect detoxifierea organismului. Prin consumul de legume si fructe, acesta va ajunge cat mai aproape de conditia pura si vitala. Postul va reda echilibrul de care are nevoie organismul pentru ca fiecare organ sa isi indeplineasca functiile in procesul vietii.

Iata ce trebuie sa stii despre post.

Fii cumpatata si daca nu ai mai postit pana acum, incepe incet. Primul pas este sa iti doresti acest lucru. Daca o faci din obligatie, nu va fi prea placut, asa cum sunt toate acele lucruri pe care esti obligata sa le faci, desi nu ai vrea. 

Nu renunta din prima zi la toate alimentele pe care le consumai in mod constant. Redu din alimentatia ta carnea de orice fel, inclusiv cea de peste. Poti inlocui carnea cu soia. Are un gust similar cu cel al carnii, dar este mult mai sanatoasa. In acest fel, vei evita starile de ameteala, oboseala, starea de nervozitate. Totusi este posibil ca in primele zile de post sa ai o stare de disconfort, transpiratii, tremuraturi, greturi, insa aceste simptome sunt destul de rare, iar daca nu ai probleme de sanatate, nu ai de ce sa te temi.

Urmatoarea etapa a postului e sa renunti si la oua, lapte si branzeturi. Iti raman legumele, produsele din soia si ciuperci. Poti consuma linistita produsele din soia, laptele din soia contine proteine din soia, zahar din trestie, ulei de floarea soarelui, minerale (fosfati din calciu, potasiu si magneziu,  vitaminele A, B1, B2, E12, antioxidanti. Dupa cum vezi, toate ingredientele sunt de provenienta vegetala si ofera organismului tot ceea ce are nevoie pentru o buna functionare. La fel poti inlocui branza cu Tofu.

Se gasesc in toate magazinele, iar preturile sunt accesibile. Nici consumul de bauturi alcoolice nu este  permis pe perioada postului. 

Cu siguranta ai auzit de postul negru. Este recomandat a fi practicat periodic, o zi pe saptamana poti renunta la mancare. Cea mai buna zi pentru acest post este ziua de vineri. Principiul este urmatorul, nu mananci nimic, bei doar apa plata sau distilata, cu cateva felii de lamaie. Insa daca vrei sa urmezi postul negru pe o perioada mai indelungata de timp, mergi mai intai la medic, el iti va spune ce trebuie sa faci si daca esti pregatita.

In acelasi timp, mirosul pe care il are corpul nostru este rezultatul a ceea ce mancam. Mirosul este relevent pentru starea de sanatate pe care o avem. O persoana care sufera de un miros greu si intepator, are o sanatate subreda si ar fi bine sa schimbe cate ceva din felul in care se hraneste.

Daca te-am convins asupra beneficiilor pe care le are postul asupra starii tale, iti mai spun ca si starea ta sufleteasca se va schimba in bine. Nu degeaba preotii recomanda postul ca tratament duhovnicesc. Calugarii si maicile din manastiri postesc perioade indelungate, in unele manastiri nu se consuma carne, doar peste, iar rata de viata este mult peste media noastra, a celorlalti. 

Nu este de mirare ca bunicii nostri si stabunicii erau mai sanatosi decat noi, nu sufereau de ulcer, gastrit ori forme grave de cancer.

Cu toate acestea nu oricine poate posti. Daca esti insarcinata sau alaptezi, daca esti slabita sau te refaci dupa o perioada mai grea, daca suferi de anemie, daca esti afectata de porfirie sau daca esti predispusa la  anorexie sau bulimie, nu este recomandat sa postesti, decat dupa ce consulti medicul.

Asadar nu imi ramane decat sa iti doresc vointa sa poti posti, iar asta sa o simti printr-o sanatate buna!

 

Sursa: Ana Maria Vasilateanu, Asociatia Telefonul Copilului

Comentarii

10.11.2011 creata

Este foarte bine ca ai descoperit aceste beneficii. Ai sa ramani surprinas, dar sunt multe femei care postesc. Tu esti una din femeile care au inteles ca postul nu este un chin. :)

20.10.2011 IuliaS

Perfect adevarat tot ce este scris aici si de retinut pentru toti .Insa din pacate , "postul "este prost inteles de o mare parte a populatiei, multi i-l percep ca pe o obligatie , fara sa stea sa analizeze beneficiile pe care ni le poate oferi.Daca medicul i-ti recomanda un regim , o dieta , este ok, daca cineva iti "recomanda" sa tii post este ...sport extrem.Dupa cum spuneati nimic nu este randuit la intamplare si daca am sta sa urmarim un calendar bisericesc in care sunt specificate clar zilele de post am vedea ca viata noastra ar decurge intr-un mod f armonios. Am invata sa mancam pur si simplu.Cati nu spun: chiar nu mai stiu ce sa gatesc, tu ce ai mai facut.!!!??? Sa fiu mai scurta si sa nu plictisesc spun ca pentru mine postul este o binecuvantare si imi doresc sa fie pentru toata lumea.

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici