Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Concedii si indemnizatii legate de aparitia unui copil in familie

Legislatia pentru mame

 

Femeia care este insarcinata, lauza, alapteaza sau mama poate beneficia de mai multe tipuri de indemnizatii si concedii legate de starea in care se afla si anume:

1. concediu si indemnizatie de risc maternal,

2. concediu si indemnizatie de maternitate,

3. concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pina la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani,

4. concediu si indemnizatie de crestere si ingrijire a copilului pana la unu sau doi ani (sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap).

 

Primele trei difera de ultimul tip de concediu prin faptul ca ele intra in categoria concediilor medicale fiind reglementate prin O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. In ceea ce priveste concediul si indemnizatia de crestere si ingrijire a copilului pana la unu sau doi ani (sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap), O.U.G. nr. 111/2010 este cea care le reglementeaza.

  • Pentru a putea beneficia unul din primele 3 tipuri de concedii femeia trebuie sa fie asigurata pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Art. 1 din O.U.G. nr. 158 din 17 noiembrie 2005 defineste persoanele asigurate astfel:

                “(1) Persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate, denumite in continuare asigurati, au dreptul, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, pe perioada in care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, daca:

                A. desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu, precum si orice alte activitati dependente;

                B. desfasoara activitati in functii elective sau sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la lit. A;

                C. beneficiaza de drepturi banesti lunare ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii.

                (2) De aceleasi drepturi beneficiaza si persoanele care nu se afla in una dintre situatiile prevazute la alin. (1), dar sunt:

a) asociati, comanditari sau actionari;

b) prevedere abrogata;

c)membri ai asociatiei familiale;

d)autorizate sa desfasoare activitati independente.

e)persoane care incheie un contract de asigurari sociale pentru concedii si indemnizatii pentru maternitate si concedii si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav, in conditiile in care au inceput stagiul de cotizare pana la data de 1 ianuarie 2006.“

  • Pentru a beneficia de concediul si de indemnizatia pentru cresterea copilului, persoana indreptatita  trebuie sa fi realizat timp de 12 luni, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit.

 

Sursa: Dana Barbu, Drepturile mamei

 

Comentarii

26.01.2012 ada1975

ce acte trebuie depuse pt. concediu crestere copil pana la 2 ani

29.07.2011 katykaty

Buna ziua.sunt insarcinata in 8 luni si lucrez de aprox 10 luni, in curand voi intra in concediu si as dori sa va intreb daca exista o posibilitate pentru mine sa obtin indemnizatia pentru cresterea copilului.va multumesc anticipat.

08.06.2011 danabobyt

Draga viitoare mamica,

Indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni.

Daca ma aveti nelamuriri, va stau la dispozitie, insa pentru un raspuns prompt va rog sa intrati pe rubrica "Intreaba un specialist" din cadrul acestei sectiuni ("Cunoaste-ti drepturile").

07.06.2011 BBpiticutz

conform legii se acorda 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni (OUG nr. 111/2010 )

23.05.2011 Irina26

Buna ziua. Sunt insarcinata in 5 luni si doream sa va intreb referitor la concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului, adica cele 85% si respectiv 75% se calculeaza din media veniturilor nete sau brute? Va multumesc mult si astept raspunsul Dvs.

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici