Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Cum sa alcatuiesc un buget

Foloseste-ti banii cu cap!

De fapt, in viata de zi cu zi ne confruntam zilnic cu alcatuirea de bugete, fie ca este vorba de cumparaturile pe care le facem la piata, fie ca este vorba de realizarea unei investitii majore (exemplu cumpararea unei masini). Si pentru una, si pentru cealalta trebuie sa stabilim costurile necesare si apoi sa vedem de unde facem rost de bani pentru a acoperi aceste costuri.

Inainte e bine sa stim ce este un buget?

  •       un plan pentru viitor
  •       o situatie a resurselor
  •       o agenda practica de lucru

In sens larg un buget este “un plan de actiune”. In sens financiar bugetul cuprinde expresia valorica a veniturilor prevazute, pe de o parte si a cheltuielilor pe care trebuie sa le facem pentru a realiza obiectivele.

Cifrele din buget reprezinta cea mai buna estimare. Ele servesc ca linii directoare ale managementului planului nostru. El trebuie sa fie realist.

Bugetul ne este necesar in orice situatie pentru ca ne ajuta :

  •       sa planificam mai bine
  •       este punctul critic al oricarei negocieri cu donatorii, cu ”sponsorii”, cu finantatorii.  Inainte ca cineva  sa ne finanteze ideea, el trebuie sa ştie ce se va obtine cu acea finantare. Bugetul indica in detaliu ce va face beneficiarul  cu finantarea, inclusiv pe ce vor fi cheltuiti banii si ce rezultate vor fi obtinute
  •       un buget clar este necesar de asemenea pentru a controla daca planul (proiectul) functioneaza corect, odata ce acesta a inceput. Cel mai important instrument pentru monitorizare pe parcursul implementarii unui proiect este compararea costurilor actuale cu costurile din buget. Fara un buget clar, acest lucru este imposibil. Deoarece planurile uneori se schimba, s-ar putea sa fie necesar sa se revizuiasca bugetele dupa ce proiectul a inceput.
  •       diferite categorii de persoane folosesc bugete pentru scopuri diferite. Oricine ar trebui sa fie capabil sa inteleaga un buget bun (si sa-l adapteze la nevoie) fara explicatii in plus la ceea ce deja este scris.

Exista mai multe metode pentru construirea unui buget. Eu va recomand sa va ganditi sa creati un buget pe linii de cheltuieli.

Cu siguranta ca, daca revenim la exemplul nostru, si voi va ganditi  deja la unul de acest fel :

 

Buget calatorie interes personal
  TOTAL
Transport Cost total al benzinei 400,00 LEI pentru 1   400,00 LEI
Cazare Cost per noapte - 1 cam 2 pers 80,00 LEI pentru 10 zi 800,00 LEI
Cost per noapte - 1 cam 2 pers 80,00 LEI pentru 10 zi 800,00 LEI
Mese Cost per zi 200,00 LEI pentru 11 zi 2.200,00 LEI
Distractii Cantitate 1.000,00 LEI       1.000,00 LEI
Cadouri Cantitate 200,00 LEI       200,00 LEI
Diverse Cantitate 300,00 LEI       300,00 LEI
  TOTAL 5.700,00 LEI

 

Cum estimam costurile, atunci cand nu avem experienta?

Aceasta intrebare are un raspuns simplu. Stiind unde vrem sa ajungem; reflectand la experientele de viata pe care le-am avut. Cum spuneam, cu totii am pus pe hartie de ce bani avem nevoie pentru a realiza ce ne propunem. In fond, ce facem atunci? Bugetam!

Este foarte important ca atunci cand estimati un buget sa puteti justifica costurile solicitate.

Tineti cont ca sumele estimate in bugetul pe care il creati "acum" vor trebui cheltuite "maine".

Cand estimati costurile incercati sa fiti cat mai realiste. Nu fiti nici prea "optimista" (subestimand costurile), dar nici prea "pesimista" (supraestimand costurile). Faceti o mica cercetare de piata pentru a obtine informatii despre produse, despre costurile serviciilor pe care le veti folosi. Incercati sa nu uitati ceva nebugetat. Este bine ca atunci cand ati terminat bugetul sa cereti si parerea altcuiva care poate avea ”capul limpede”. Este mai greu sa marim un buget pentru ca am omis cheltuieli. Ganditi-va ca ar fi dificil sa cereti bani suplimentar de la banca, in cazul in care decideti sa faceti un credit.  

Pregatirea bugetului presupune mai intai de toate sa raspunzi la o serie de intrebari:

  • Care sunt obiectivele?
  • Ce activitati vor ajuta la atingerea acestor obiective?
  • De ce resurse va fi nevoie?
  • Cat vor costa resursele?
  • De unde vor veni fondurile?
  • Cat de realist este rezultatul?

Odata bugetul pregatit si activitatile implementate, procesul va fi completat prin compararea acestui buget cu eventualele rezultate pentru a vedea daca am invatat ceva nou sau ceva ce am putea face diferit data viitoare.

 

Tema 4  Alcatuiti un buget

Alcatuiti bugetul pentru planul pe care l-ati facut pentru indeplinirea telului tau. Foloseste modelul prezentat. 

Comentarii

01.09.2014 alexacristinanina

Ma numesc cristina mam casatorit la22 ani am liceu si am renuntat la studii superioare pentru ca mam casatorit am nascut o fetita si a trebuit sa stau acasa dupa patru ani am mai nascut o fetita cind a inplinit un an jumate sotu aplecat in strainatate financiar am depins de el pe unde greu pe unde ffgru au trecut10 ani acu am un bebe 7luni jumare si nu pot pleca la servici fetele au 16 si12aninustiu ce asi putea lucra acasa pentru a nu mai cere sotului pentruca am ajuns la38de ani fara sa pot sa nu depind de el si astea sunt reprosurile ca ai cheltuim bani

04.06.2013 beasty

cine imi poate spune si mie cam cu cat imi vor creste cheltuielile cand il voi naste pe bebe. Banii o sa fie aceeasi, dar cheltuielile mult mai mari, iar gandul asta ma sperie rau. astept sume, detalii..ms

01.05.2013 zegheanu

kristinna, ai pus degetul pe rana! chiar as vrea sa aud/vad sugestii pt aceste majoritare cazuri din ziua de azi; abea daca am bugeta pt a ajunge la sfarsitul lunii fara indatorari....ar fi o MARE reusita pt multi dintre noi!

11.04.2013 kristinna

daca am avea salari decente am putea si noi sa alcatuim un buget dar cu un minim de 600 lei mi-e greu sa cred ca se poate,.. daca aveti sugesti si idei reale in cazul acesta as fi bucuroasa sa va ascult..

05.12.2012 [email protected]

de cand ma-m maritat cu sotu tot fac buget pe hrtie dar degeaba ,dupa toate taierile sotul mai ia decat 500 roni in mana cu doi copii si cheltuielile de zi cu zi nici nu ami ajunge sa platesc tot si nu sunt ocheltuitoare ,cu toate sotul imi zice ce zgarcita esti

18.09.2012 Ana-Maria I

Dar daca nu dispui de nici un buget propiu? Cum procedezi in cazul asta?...ptr ca de fapt, nimanui nu ii pasa daca esti bine sau nu, exceptandu i pe cei dragi care in cazul meu se enumara doar mama si partenerul de viata, cand nu exista posibilitatea de a obtine un job decent cu un salariu decent din care sa iti poti permite sa traiesti modest, plus daca nu detii un imobil propiu si esti fortat de imprejurimi sa locuiesti cu chirie, in cazul asta nici macar nu iti poti permite sa platesti chiria respectiva la ce preturi piperate sunt pe piata imobiliara in ziua de azi...si problemele pot continua. Unde este solutia intr un asemena caz? Ptr ca eu una, nu vad si nu am intalnit decat vorbe care nu au nici o legatura cu faptele propiu zise...

05.09.2012 hogea artemiza

eu am un salariu mai mult decat decent(peste mediu)si degeaba....lunr ramana fara bani si asta repede....intai chiria apoi utilitatile apoi copilul(dak are nevoie de ceva si km are in fiece luna)apoi mankrea familiei si apoi restul de are nevoie o casa de oameni deceta...detergenti,cosmetice uzuale...etc ce vreau sa subliniez e k am credinta k nu fac excese si nici "fite"cum le numeste mama mea,de nici un fel si cu toate astea...imi iau campii pentru k muncesc mult si constant si am o lista mare de renuntari pentru un salriu decent si nu-mi aduce decat satisfactia supravietuirii;motivul pentru kre doresc sa inteleg unde gresesc si sa-mi gestionez mai bine veniturile

13.07.2012 newme

ma bucur ca v-am gasit

eu inca din liceu imi notez intr-o agenda, notes, toate cheltuielile pe care le fac zilnic (asta in primul rand pt mine sa stiu pe ce se duc banii) apoi am trecut la planificare: din salarul de: cat se duc pe intretinere, cat rate, mancare, apoi ce ramane pot cheltui pe diverse (mai mult sau mai putin).

10.07.2012 getcondy

Este foarte greu in ziua de azi cu banii...poate a fost mereu, dar azi(in prezent) e tot mai greu!Nu vom inceta sa taiem cat mai multe linii din buget!

05.07.2012 feliciapintilie

De acord cu Silviuta. Si eu visez la o vacanta cu familia, care intre timp s-a mai marit, deci si "costurile" sunt mai mari. Astept cu nerabdare strategiile financiare propuse de articolele dvs. Sper sa le si pot pune in practica. Nu sunt nici pe departe o cheltuitoare, am renuntat de mai bine de 7 ani la "cocofonat", actiunile in domeniul garderobei personale se rezuma doar la spalat si calcat, ma straduiesc sa apropii meniul fiecarei zile de unul "decent" in special pentru copii, si mai sper inca la mult promisa cafea, la care sotul meu m-a invitat inainte de casatorie si pe care, cu tandrete, i-o aman, pentru o zi din prima saptamana de proaspeti pensionari...

Ma bucur ca v-am descoperit si ma alin cu gandul ca fac parte dintr-o "armata" de mamici care se lupta sa nu ridice steagul alb al capitularii.

29.06.2012 mniculescu

Pentru cele care traiesc din 600 de lei,cum fac un buget ,cand trebuie sa taie constant pentru a supravietui ?

28.06.2012 silviuta

Ce bine ati explicat, simplu si pas cu pas, astfel incat sa intelegem cat mai bine. Cum anul acesta nu se intrevede nimic o sa alcatuiesc un buget pentru concediul din anul 2013 ghidandu-ma dupa exemplul dvs.

Multumesc pentru toti acesti pasi prezentati si pentru sfaturi, sunt atat de utile.

Dimineata cand am deschis email-ul nu mi-a venit sa cred cand am vazut mesajul. Saptamana aceasta tocmai m-am hotarat ca trebuie sa citesc cat mai multe carti de educatie financiara pentru ca stau foarte prost la acest capitol. Am stat si m-am gandit ca eu gresesc zi de zi si trebuie neaparat sa si fac ceva in acest sens. Am implinit de curand 40 ani si parca totul s-a schimbat imi doresc mai mult de la viata.

Ma bucur ca existati si voi citi in continuare articolele dvs.

Intra in contul tau

Intra in contul tau

Vrei sa beneficiezi gratuit de facilitatile proiectului?

Fa-ti cont

Ai nevoie de sprijin?

Nu esti singura!
Vino in centrele noastre de consiliere

Sau suna la 116 111. Apel gratuit din retelele TELEKOM ROMANIA
Da click si citeste

Doneaza <b>2%</b> din impozitul pe venit pentru cauza mamelor aflate in dificultate!

Sustine campania Facebook Twitter Yahoo! Messenger Email

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici