Am citit o carte foarte interesanta care practic mi-a schimbat modul de a privi banii. Eram convinsa ca sunt importanti, dar nu cei mai importanti. De asta sunt convinsa si acum, dar dupa ce am citit aceasta carte - "Secretele mintii de milionar" de T. Harv Ecker - am inteles de ce nu reuseam sa fac economii, sa adun banii necesari pentru ceea ce imi doream.
Va propun un exercitiu care s-ar putea sa zdruncine putin (sper in bine) parerea pe care o aveti despre voi.
Calculati-va valoarea pe care o aveti in bani!
Cum? Transformand in bani TOT ce aveti: bunurile toate, valorile imobiliare (casa, terenurile) cele mobile, masina, cartile, bijuteriile, sumele de bani (economiile, creditele, banii din conturi), TOTUL! Incercati sa nu uitati nimic!
Acum adunati si …vedeti rezultatul!
Daca nu va place ce vedeti, atunci va propun sa schimbati ceva in atitudinea - si mai ales in relatia – voastra cu banii. Se spune ca daca ai un tel, banii il vor urma. Am vazut mai sus cat de important este sa ne dorim ceva pentru a nu ne risipi energia in a cauta ceva ce nu stim sigur.
In plus, multa lume vorbeste despre lipsa banilor in general. Foarte rar se gandeste cineva la alte resurse care ar putea sa inlocuiasca banii: oamenii potriviti care sa ne ajute, o informatie de calitate, produsele altora (mai degraba decat a le produce tu).
Sa revenim la bani.
Daca vrei sa iti cresti valoarea este important sa generezi plus valoare. Daca doar cheltuiesti ce castigi, nu ai cum sa cresti aceasta valoare.
Aici din nou este nevoie de o decizie: sa schimbi ceva in felul in care folosesti banii, sa schimbi atitudinea in relatie cu banii, sa ii pretuiesti in mod rational. Adica sa munceasca si ei pentru tine, in asa fel incat schimbul sa fie corect!
Urmand modelele celor care au succes, va propun modelul ”celor sase conturi”.
Gandeste-te la toate veniturile tale lunare: salariu, venituri, chirii etc. TOATE!
Aceste venituri distribuie-le in sase! Creeaza 6 conturi:
1. Contul pentru investitii - 10% din cat castigi lunar
Acesti bani ii investesti. Poti sa alegi orice metoda de a investi:
Este nevoie sa cercetezi cu atentie, sa ceri sfatul unui specialist, sa discuti cu consultantii bancilor pe care le alegi pentru cercetare, astfel incat sa alegi variantele care sa creasca MEREU valoarea investitiilor tale.
REGULA acestui cont: banii pe care ii depui nu se vor scoate NICIODATA. Ei vor fi depusi lunar, constant si tot ceea ce ei genereaza se poate reinvesti.
Acest cont este contul care aduce valoare adaugata banilor tai si vei fi surprins ca peste ani sa ai multi bani. Sunt banii albi pentru zile negre.
Avem multe exemple. Cele mai la indemana sunt cele pe care bunicii nostri ni le-au oferit. Ei au depus putini bani la termen, au acumulat dobanda si acum au economii pe care abia asteptam sa le folosim noi! E o lectie foarte frumoasa si puteti sa aveti un model foarte bun, chiar langa voi.
2. Contul pentru economii - 10% din cat castigi lunar
Acest cont este folosit cu o destinatie precisa. Spre deosebire de contul de mai sus, contul de economii este menit sa va ajute sa strangeti bani pentru un scop precis. De exemplu, sa mergeti in concediu.
Acesti bani puteti sa ii depuneti la banca. Sunt multe banci care ofera posibilitatea economisirii pentru vacante sau pentru a achizitiona case sau masini.
Sa nu uitam nici pusculita. Pune zilnic un ban in pusculita. Invata-i si pe copiii tai sa faca la fel! Fiecare cu pusculita lui! Nu uita ca ban la ban trage….
Atunci cand banii s-au strans, foloseste-i, apoi incepe sa strangi pentru o noua dorinta. Zilnic, cum spuneam.
3. Contul pentru educatie - 10% din cat castigi lunar
Ai observat ca pe parcursul dialogului meu cu tine, am mentionat cateva carti. Acest cont - contul pentru educatie - este destinat educatiei, fireste!
Daca nu investesti in tine, nu ai cum sa aduci valoare adaugata vietii tale. Intai tu trebuie sa fii un izvor, pentru ca altii sa se ”adape” din ceea ce ai de oferit. Este contul care aduce cele mai mari satisfactii, pentru ca atunci cand continui sa inveti inseamna ca vei continua sa traiesti, sa fii prezenta si sa vezi oportunitatile.
Sunt multe metode de a te educa si de a investi in tine:
4. Contul pentru distractii - 10% din cat castigi lunar
De vreme ce ai facut atatea eforturi pentru a schimba ceva, de vreme ce investesti in tine si faci eforturi, atunci meriti din plin sa te distrezi. Acest cont trebuie GOLIT LUNAR!
Distractia o definesti tu, asa cum este bine pentru tine: sa mergi la cinema, sa iesi cu prieteni, sa mergi la munte, sa mergi la masaj etc.
5. Contul pentru donatii - 10% din cat castigi lunar
Acest cont este creat pentru a-ti aminti ca nimic nu are valoare mai mare decat sa daruiesti, pentru ca atunci primesti! Tu esti cea care alegi, dar nu uita ca cea mai buna valoare a banilor tai este aceea de a darui. Este la fel ca si a invata pe cineva sa pescuiasca: niciodata nu va muri de foame! Nu uita insa ca unii nu au ”undita”, nici macar o undita, deci porneste de acolo de unde este mai multa nevoie de tine.
Acum poti dona pentru o cauza, pentru o organizatie neguvernamentala directionand 2% din impozitul pe care il datorezi. Tu alegi, dar fa ceva! Nu sta pe loc, nu considera ca 10% din ce castigi este cam mult.
Daca dai lumina mai departe, vei avea mereu lumina…si drumul nu-l cunoastem...
6. Contul pentru cheltuieli curente - 50% din cat castigi lunar
Acum e acum!
Daca pana acum citind aceste randuri ti-ai zis ca nu se poate, ca e utopic, ca e greu… atunci vei fi si mai suparata pe mine cand iti voi spune ca acest cont este contul tau curent. De aici faci TOATE CHELTUIELILE, adica:
Stiu ce spui acum: e imposibil!
Da, e imposibil daca gandesti cum ai gandit pana acum. Daca vei incerca, daca vei avea curiozitatea sa vezi cum este macar cateva luni, atunci vei putea spune ca este foarte posibil! Este doar o chestiune de vointa si de dorinta!
Tu hotarasti daca vei continua sa te uiti la altii cum au succes sau daca vrei sa ai si tu succes! Doar investind (dupa cum vezi, in diverse forme) ai sanse sa iti cresti valoarea!
ffff interesant si realizabil in mare parte zic eu...am taiat desigur contul pentru distractii si la cel din urma cont mai strangem cureaua k se poate trai si cu mai putine medicamente,detergenti si ....toate cele,makr de incercare sa vedem dak reusesc sa incropesc ceva ce imi propun, ceva important ca asta,nu ma prea pricep la a investi de nici un fel dar afli dak dai enter unde trebuie...merita incercat,pare cea mai buna varianta si de a te instrui pe tine k viata si salariu nu se rezuma doar la cheltuieli curente....
Bine, bine .... si daca 50% din salar reprezinta rata la banca ... ce facem?
Vrei sa beneficiezi gratuit de facilitatile proiectului?
Fa-ti contSau suna la 116 111. Apel gratuit din retelele TELEKOM ROMANIA
Da click si citeste
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.
Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici
si daca venitul este minim pe economie si numai cheltuielie lunare depasesc acest venit?