Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Economiseste! Tu decizi!

Foloseste-ti banii cu cap!

Am vazut in paginile de mai sus ca ne putem creste valoarea, adica putem sa devenim solvabile, daca avem surse care sa aduca valoare in ceea ce facem. In principiu, se spune despre noi, femeile, ca stim foarte bine sa cheltuim. Sa nu uitam ca tot despre noi se spune ca stim sa chibzuim cel mai bine banii casei. De ce nu am sti sa chibzuim mai bine si banii nostri?

Se spune ca un om obisnuit poate sa fie milionar daca economiseste 100 $, in fiecare luna timp de 45 de ani si daca ii investeste inteligent.  Daca ne gandim ca acum ne pensionam in medie dupa 45 de ani de munca, inseamna ca depunand lunar acesti bani, investindu-i cu chibzuinta, fara alte eforturi, puteti deveni milionar! Daca economisesti 100 $/luna (n.r. 350 lei) de la 20 la 65 de ani si daca investesti acesti bani intr-un fond mutual prin care castigi in medie 10% pe an in toata aceasta perioada, vei avea mai mult de 1 118 000 $ cand iesi la pensie.

Din experienta mea, multi oameni spun ca este prea greu sa economisesti. Daramite sa economisesti 350/luna, in fiecare luna. Tenacitatea este cheia: economiseste in  fiecare luna! Daca ai depune banii la banca si daca i-ai investi, acest lucru e mai simplu!

A gasi 350lei/luna poate fi foarte greu pentru multe dintre noi. Haideti sa dam cateva exemple de ce inseamana acesti 350 lei/luna:

  • Un pachet de tigari/zi
  • O bautura racoritoare de 2 l/ si ... covrigi in fiecare  zi 
  • Iesitul in mall fara a avea un motiv de cumparare
  • Cumpararea din supermarket fara lista facuta de acasa (si ambitia de a ramane doar la ce am pus pe lista) etc.

Capacitatea de a economisi – bilantul familial

Folosind bugetul familial (vezi capitolul „Cum alcatuiesc un buget”) avem la indemana un instrument simplu, dar foarte util pentru a stabili:

  • capacitatea de a economisi la nivelul propriului nucleu familial
  • potentialul maxim al angajamentului financiar suplimentar pentru a face fata unor cheltuieli extraordinare
  • analizarea cu atentie a ceea ce estimam si a ceea ce realizam!

 

Buget familial lunar

Sunt multe metode de a ajunge sa economisim acesti bani. Batrana pusculita si mai noile forme de economisire si investitii pe care bancile ni le ofera.

Se zice ca in planificarea strategica personala e bine sa incepeti cu o  perspectiva de cinci ani. Am invatat in capitolele precedente cum sa trecem de la o dorinta la un plan. Daca avem un plan, desigur ca vom avea si un buget pentru ca planul sa devina realitate.

Una dintre sursele de venit la bugetul pe care l-ati construit poate sa fie generata chiar de voi, economisind si investind inteligent.

Cateva exemple si forme de economisire sunt deja mentionate in tabelul prezentat mai sus.

Sa ne reamintim:

  • Depozitele. Acestea se pot face utilizand diferite perioade. Dobanzile acordate de catre banci variaza in functie de perioada pe care este constituit depozitul - 1, 3 , 6 sau 12 luni etc. Bine de stiut ca depozitele persoanelor fizice la banci sunt garantate pana la un anumit plafon de catre Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.
  • Planul de economii. Unele banci iti ofera posibilitatea sa depui lunar o suma agreata si primesti o dobanda fixa, in functie de valuta in care doresti sa economisesti.
  • Pachete financiare care pot fi atat depozite la termen, cat si fonduri de investitii.
  • Cont de economii, „disponibil pentru depuneri in RON, EUR sau USD este un instrument de economisire care imbina flexibilitatea unui cont curent cu dobanda superioara a unui depozit. Contul de Economii poate fi alimentat oricand si cu orice suma si nu necesita comisioane de deschidere si de administrare”.
  • Cont de tip junior sau un cont de economii deschis de parinti pentru copii. Cu cat mai mic copilul, cu atat mai multi bani se pot economisi, pentru ca acestia se pot folosi dupa majoratul copilului.   Conceput pentru acumularea unor sume mari prin depuneri mici, depozitele pot fi foarte mici (pornind uneori de la 5 euro, la unele dintre banci)
  • Cont de economii pentru vacante. Similar cu cel de mai sus, doar scopul si valoarea depunerilor variaza.
  • Titluri de stat. Acestea sunt inscrisuri emise de Ministerul de Finante ce se constituie in imprumuturi ale statului in moneda nationala si/sau in valuta de la populatie si persoane juridice. Sub forma de  bonuri de tezaur, certificate de trezorerie, acest tip de plasare a banilor este folosit datorita risculului - teoretic zero - cat si randamentului ridicat. 
  • Fonduri mutuale asigura un echilibru optim intre rentabilitate si risc. Fondurile mutuale functioneaza dupa reguli clare, sunt reglementate strict de catre stat, riscul fiind mic. Titluri de participare la fonduri de investitii, actiuni si obligatiuni ale societatilor publice.
  • Asigurarea de viata cu acumulare de capital, diverse tipuri, ale diverselor companii. Riscul este cu atat mai mare cu cat vrei sa ai mai multi bani intr-un termen scurt. Este important sa decizi  care dintre instrumente sunt utile pentru planul pe care il ai. Este important sa economisesti. Fie putin, in fiecare zi, fie lunar, folosind diverse instrumente. Tu alegi! Nu  uita de tinta pe care o ai, nu uita de plan. Altfel, vei fi mereu nevoita sa cheltuiesti mai mult decat produci. Tu esti ce acare decizi pentru un credit sau pentru economii!

Este important sa decizi  care dintre instrumente sunt utile pentru planul pe care il ai. Este important sa economisesti. Fie putin, in fiecare zi, fie lunar, folosind diverse instrumente.

Tu alegi! Nu  uita de tinta pe care o ai, nu uita de plan. Altfel, vei fi mereu nevoita sa cheltuiesti mai mult decat produci. Tu esti ce a care decizi pentru un credit sau pentru economii!

Comentarii

05.01.2013 CHRISTEEN

Titlurile de stat, in speta obligatiunile emise de stat la un moment dat, se pot achizitiona prin banci de catre oricine doreste, persoana fizica sau juridica, numai sa se emita in acea perioada in care dumneavoastra doriti sa investiti. Altfel, tineti legatura cu un reprezentant al bancii de la care doriti sa cumparati si acesta va da toate detaliile inclusiv cele legae de pret. Acizitionati in functie de banii dumneavoastra disponibili. Obligatiunile au cel mai mic risc ca si investitie financiara. Deci, mult succes in investitii!

19.07.2012 popaa

am adunat luna de luna si s-a adunat o suma frumusica , dar i-am depus la banca pe un tip de depozit chipurile cu o dobanda avantajoasa ; ideea este ca pin realiatate dobanzile sunt foarte mici ; nu stiu cum sa folosesc acesti bani ca sa aduca plus de valoare ; cu toate ca am studii superiaoare stau in provincie si nu stiu cum sa folosescs titluri de stat ; nici nu am pe cine sa intreb

of

28.06.2012 silviuta

As dori sa va rog sa ne dati mai multe detalii despre titlurile de stat. Daca pot fi achizitionate de orice persoana fizica, daca este o suma minima pentru aceste titluri de stat, cat de accesibile sunt pentru persoanele fizice. Orice informatie in acest sens mi-ar fi de mare ajutor.

Va multumesc si astept un raspuns

Intra in contul tau

Intra in contul tau

Vrei sa beneficiezi gratuit de facilitatile proiectului?

Fa-ti cont

Ai nevoie de sprijin?

Nu esti singura!
Vino in centrele noastre de consiliere

Sau suna la 116 111. Apel gratuit din retelele TELEKOM ROMANIA
Da click si citeste

Doneaza <b>2%</b> din impozitul pe venit pentru cauza mamelor aflate in dificultate!

Sustine campania Facebook Twitter Yahoo! Messenger Email

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici