Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Cum sa discutam cu copiii despre sexualitate

Sfaturi pentru parinti

Epoca in care traim s-a schimbat!

Copiii nostri traiesc in alte timpuri decat am trait noi sau parintii nostri. Iata de ce nu putem aplica in totalitate aceleasi reguli de educatie cu care am fost obisnuiti.
Intr-o lume saturata de imagini si mesaje erotice, interesul copilului pentru sex se trezeste mult mai devreme. Nu-l lasati sa-si formeze o imagine gresita!

 


IGNORANTA ESTE UN MARE PERICOL! EDUCATI-L LA TIMP!


                                                    Trebuie sa le spuneti!

Dumneavoastra trebuie sa le spuneti!
Nu asteptati sa afle de pe strada sau de la prieteni. Vor afla probabil la o varsta nepotrivita, intr-un mod nepotrivit, de la o persoana nepotrivita! Si, probabil, ceva incorect. Va mira?

Nu confundati ignoranta cu inocenta.
-  Inocenta  este  curatenie  sufleteasca, puritate, nevinovatie.
-  Ignoranta inseamna lipsa de educatie, cunostinte insuficiente sau inexacte.
Daca doriti intr-adevar sa pastrati inocenta copiilor dumneavoastra, trebuie sa le spuneti devreme, dar...atentie: atat cat e necesar.
Va amintiti cum ati aflat dumneavoastra despre actul sexual? V-a lasat o impresie minunata de implinire sau v-a inspirat teama, dezgust si vinovatie? Primele impresii sunt importante pentru felul in care vor privi copiii dumneavoastra viata sexuala in viitor.

 

                                                        Cine sa-i spuna?
V-ati gandit vreodata care este cea mai importanta indatorire fata de copiii dumneavoatra? Sa-i imbracati? Sa-i hraniti? Sa le dati un adapost? Nu!
Sa-i educati! Sa-i cresteti inseamna sa-i educati. Un copil bine crescut este nu neaparat un copil bine dezvoltat, cat unul bine educat.
Asa cum nu neglijati sa-l vaccinati pe copilul dumneavoastra impotriva bolilor transmisibile pentru a-l feri de imbolnaviri, nu neglijati sa-l informati corect si la vreme despre lucruri care pot avea o importanta deosebita pentru sanatatea lui mintala si sufleteasca.
Si scoala poate face lucrul acesta, dar nu in locul dumneavoastra. O va face probabil prea tarziu, cu prea multe detalii stiintifice, intr-un mediu strain si impersonal. Scoala nu poate crea atmosfera de intimitate, de apropiere sufleteasca pe care puteti sa o stabiliti cu copilul dumneavoastra acasa! Scoala poate face acest lucru atunci cand dumneavoastra nu reusiti, dar nu este un inlocuitor perfect.
Dumneavoastra sunteti cel mai in masura sa-i spuneti, pentru ca il iubiti cel mai mult!


                                                      Si daca ne este jena?

Nu va simtiti jenati!    
Puteti vorbi despre sex ca despre orice alt lucru natural care exista de cand lumea, ca despre vreme, fotbal sau spatiu cosmic. Copiii nu au emotiile unui adult. Pentru ei intrebarea “cum se fac copiii” sau “cum se formeaza norii” reprezinta aceeasi curiozitate a cunoasterii si nimic mai mult.
Daca evitati raspunsul, priviti in dreapta si in stanga, rositi sau incepeti sa va balbaiti, copilul va sesiza ca ceva nu este in regula, ca s-a apropiat de o zona interzisa si va incepe si el sa o evite, imitandu-va pe dvs. Dar curiozitatea lui nu va fi cu nimic mai mica! El va incerca sa afle pe ascuns si din orice sursa cat mai multe amanunte despre sex, si asta numai din cauza tacerii dvs.!
Copiii sunt curiosi in legatura cu tot ceea ce-i inconjoara. Este firesc sa va intrebe o multime de lucruri, din moment ce acesta e felul in care ei invata. Atunci de ce va temeti cand va pun intrebari legate de corpul lor sau de cum functioneaza anumite organe? Face parte din procesul lor de crestere si maturizare sa observe fenomene si lucruri care ii înconjoara, inclusiv pe fratii lor la toaleta sau pe dvs. la baie!

 

                                                              Cum sa ii spun?

TREPTAT
Incepeti sa-i oferiti informatii incontinuu, incepand chiar de la 2-3 ani, pana cand devin adulti, conturand treptat o imagine din ce in ce mai completa despre acest subiect.

SIMPLU
Raspundeti la intrebarea lor in cel mai simplu mod posibil. Nu-i coplesiti de la inceput cu informatii. Daca vor sa afle ceva in plus, lasati-i sa va puna o a doua intrebare. Satisfaceti-le curiozitatea si atat. Prea multe detalii oferite prea devreme ii fac sa nu mai priceapa nimic.

SCURT
Gasiti un raspuns scurt, care sa raspunda exact la intrebarea din acel moment. N-o luati pe departe. Un discurs prea lung il va face sa-si piarda interesul si sa caute raspuns in alta parte.

DIRECT
Chiar daca intrebarea vine intr-un moment nepotrivit dati raspunsul direct, pe loc. Daca nu va jenati de prieteni sau musafiri si raspundeti fara ezitari copilul se va convinge ca nu e nimic rau, rusinos sau interzis.

FARA EZITARI
Pregatiti-va pentru momentul cand copilul va va pune intrebarea “de unde vin copiii ?”. Repetati cu glas tare in timp ce dati cu aspiratorul sau framantati aluatul pana ce vi se va parea firesc sa rostiti “in burtica mamei” fara sa clipiti si fara nici o ezitare in glas!

CORECT
Nu-l pacaliti pe copil cu o poveste oarecare! Mai devreme sau mai tarziu va vedea ca toti cei din jur stiau adevarul inaintea lui si se va simti tradat, umilit, nesigur de el si de dumneavoastra ca sursa de informare!

SPUNETI  LUCRURILOR  PE  NUME!
Folositi limbajul stiintific folosind cuvinte ca penis, ovare, uter in explicatiile dvs. legate de transformarile sau functiile organismului asa dupa cum folositi stomac, intestine sau rinichi. Copilul se va obisnui cu ele de la inceput si le va folosi la randul sau la fel de natural cum va folosi si alte cuvinte din limbajul stiintific precum: dinozaur, naveta spatiala sau cosmonaut!
Daca, totusi, copilul ajunge la varsta scolara si nu va pune nici una din intrebarile obisnuite legate de reproducere sau de sex AJUTATI-L! Probabil a aflat cate ceva, dar curand (10-14 ani) va ajunge la pubertate si va trebui sa fie pregatit sa inteleaga si sa accepte transformarile care se petrec in corpul sau.

 

                                                         Pubertatea la fetite
Cresterea sanilor si primele fire de par in zonele intime anunta faptul ca fetita va ajunge la maturitate sexuala. In curand se va confrunta cu un eveniment extrem de important in viata ei: menstruatia.

Daca sunteti mama, bunica, matusa ei, atunci:
1. Gasiti un moment de intimitate cu fetita si explicati-i ca in curand nu va mai fi copil: va deveni “domnisoara”, incet-incet se vor petrece transformari in corpul ei care sunt perfect normale si mai ales foarte necesare pentru viata ei in viitor.
Daca ati lamurit-o deja “de unde vin copiii” folosind termeni stiintifici ii va fi usor sa inteleaga acum ca uterul ei se pregateste pentru cand va adaposti un bebelus, si ca menstruatia este semnul ca totul este in regula!
Ajutati-o pe fetita sa inteleaga importanta, bucuria si mandria legate de intemeierea unei familii. Din acest moment ea poate deveni oricand mama, dar intemeierea unei familii este un lucru mult mai serios.

2. Aratati-i ca respectul pentru propriul ei corp este extrem de important atat pentru sanatatea si fericirea ei actuala, cat si a familiei ei viitoare. Acest respect trebuie sa se concretizeze si intr-o atitudine decenta in relatiile cu ceilalti.

3. Explicati-i importanta igienei intime mai ales in timpul menstruatiei si aratati-i cum sa foloseasca bandaje igienice pentru a se proteja eficient.

4. Incurajati-o sa va impartasasca toate modificarile pe care le observa in legatura cu organismul ei! Absenta mentruatiei, incetarea ei pentru un timp mai lung, menstruatii prea abundente pot fi cauzate de tumori sau dereglari hormonale.
Nu ezitati! Prezentati-va la medic pentru a va asigura ca totul este in regula!

5. Exista de asemenea organizatii neguvernamentale ce va pot acorda sprijin si consultanta de specialitate chiar si in acest domeniu.

                                               

             Pubertatea la baieti!

Desi baietii ajung la pubertate mai tarziu decat fetele, si pentru ei este la fel de important sa fie pregatiti pentru schimbarile ce se vor petrece in organismul lor.

ATENTIE!
Incurajati-l pe baiat sa stabileasca la pubertate o relatie mai stransa cu tatal, un unchi sau un frate mai mare care sa-i povesteasca despre schimbarile ce vor avea loc in corpul lui atunci cand e pe cale sa devina “barbat”.

De ce un barbat?
O discutie “de la barbat la barbat” va aduce o nota de autenticitate, sinceritate si autoritate si va preintampina efectul pe care il pot avea asupra baiatului dvs. discutiile de la colt de strada cu pustii din cartier, intre care se va gasi, probabil, unul care sa-l invete cum sa se masturbeze sau ce sa faca cu fetele.

Ce sa ii spun?
Explicati baiatului ca in curand va incepe sa se formeze in testiculele lui o substanta cu care, la timpul potrivit, va contribui la conceperea viitorilor sai copii. Dar pentru ca in acest moment nu e inca nevoie de ea, aceasta substanta este lasata sa se scurga in timpul somnului (prin penis).

NU UITATI!
Asigurati copilul ca acest lucru este perfect normal, ca nu e nici o rusine si ca nu e nimic rau atata timp cat nu si-a produs singur acest fenomen.

 

Explicati baiatului, pe masura ce creste, ca:

1. Familia este un lucru extrem de pretios si necesar pentru fiecare dintre noi.
2. Casatoria este primul pas catre alcatuirea unei familii.
3. Rolul sau in crearea unei familii este foarte mare.
4. In cazul relatiilor sexuale intamplatoare, pericolul imbolnavirii este deosebit de mare: SIDA este o amenintare reala! Prezervativul este usor de procurat, el asigurand protectie si impotriva altor boli cu transmitere pe cale sexuala.
5. Un adevarat barbat, un barbat plin de curaj, va sti sa astepte momentul potrivit - casatoria - pentru eliberarea energiei sale sexuale.

 

De ce sunt preocupati copii nostrii de probleme sexuale mai devreme astazi decat in trecut?

Vina este in mare masura a noastra, a parintilor, si a societatii in care traim. NOI contribuim la imaginea pe care copiii si-o fac despre viata, familie, si mai ales despre ei insisi.

 

Cum?
JUCARIILE pe care le oferim azi copiilor le creeaza o imagine despre lume care se va sterge cu greu. Ganditi-va doar la papusile cu care se joaca fetitele noastre: doamne cu rochii mulate pe sanii jumatate goi, pantofi cu tocuri inalte, bucle aurii... Aceasta va fi imaginea lor despre frumusetea feminina.

IMBRACAMINTEA. Ne bucuram adeseori sa-i mbracam pe copiii nostri ca pe niste mici adulti, cu cele mai indraznete si “sexi” modele. Ne place sa-i vedem moderni si emancipati, si ei se vor obisnui asa: sa fie preocupati de ce sutien sa poarte, ce imbracaminte de ultima ora a aparut, cu ce machiaj se potriveste.

Curand li se va parea firesc si lor si dumneavoastra sa-i vedeti pe copii iesind cu prieteni, pentru ca “s-au facut mari!” Iar de aici si pana la primul act sexual e doar un pas! Dar atentie! Dvs i-ati incurajat tot timpul in aceasta directie! 

Lumea care ne inconjoara e plina de mesaje legate direct sau indirect de sex. Radioul, televiziunea, presa, reclamele afisate prin oras contin aluzii subtile la sex pentru a atrage atentia celor din jur.
Copiii si adolescentii sunt in felul acesta supusi din exterior unei presiuni continue, si sfarsesc prin a intelege ca sexul e ceva placut, modern, ceva cu care toti ceilalti sunt la curent, ceva ce tine de viata adultilor. “Poate ca nu e prea cuminte lucrul asta, dar e nostim! Si iti da o satisfactie deosebita, ceva cu totul iesit din comun, care merita toate eforturile!” isi vor spune ei, stiind, totusi, ca gresesc!

Consecintele sunt  usor de ghicit:

-    Scaderea interesului pentru invatatura.
-    Posibilitatea contractarii de boli venerice.
-    Abuzuri sexuale.
-    Casatorii premature soldate cu divorturi ulterioare.
-    Sarcini nedorite si repetate avorturi.
-    Aducerea pe lume de copii nedoriti.

 

                                                            Vreti sa evitati acest lucru?

Lasati-i pe copii sa se dezvolte in ritmul lor fara sa devina mici adulti la varsta adolescentei. Modestia ii invata multe lucruri bune!

 

Nu stiti cum sa procedati? Iata cateva idei:
- Oferiti-le copiilor preocupari pentru timpul liber. Nu-i lasati sa se simta inferiori pentru ca sunt mici: vor incerca cat mai curand sa devina si ei adulti ca “sa poata face ce vor ei”!
- Incurajati-i sa faca sport! Activitatile sportive le dezvolta spiritul de initiativa in echipa, ii fac sa fie mai sociabili si ii ajuta sa creasca armonios.
- Apelati la organizatii pentru copii si tineret care desfasoara activitati de grup: Cercetasii Romaniei, Fetele Ghid etc.

Lucrul cel mai de pret pe care puteti sa-l daruiti copiilor dumneavoastra este oferirea unui model de viata!

Ajutati-i pe copii sa simta Mandria si Multumirea legate de faptul ca sunteti barbat sau femeie: barbatul, tata si protector, este capul familiei, iar femeia - mama si sotie este sufletul familiei, alcatuind impreuna o unitate indestructibila, o unitate a familiei pe care copilul sa o respecte si pe care sa doreasca sa o reconstruiasca pentru copiii sai!

 

Sursa: UNICEF, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Fundatia Copiii Nostri

Comentarii

22.11.2012 [email protected]

un subiect f, interesant si totodata complicat

26.04.2012 elamirela

Foarte interesant acest articol! Scurt si la obiect.

12.03.2012 camelia-simona

Articolul e OK . Mi-ar fi plăcut ceva mai detaliat, dar e drept ca fiecare părinte trebuie sa-şi găsească modalitatea şi termenii în care poate explica această chestiune copilului sau, si tine mult si de personalitatea fiecarui copil.

Fetiţa mea are doar 9 ani şi mă gîndeam că mai am încă timp să-i explic ceva mai mult decît "Mami, cum se fac copii ?". Despre asta am vorbit de pe la 4-5 ani dar în termeni destul de vagi. Observ, însă, cu mirare, din ce au postat celelalte mămici că vîrsta primei menstruaţii a scăzut mult faţă de cea la care, de pildă, eu am avut-o, respectiv undeva pe la 13 ani şi ceva. Constat că nu mai am aşa mult timp pe cît credeam. Oricum despre tampoane am discutat pentru că mi le-a găsit prin dulap şi mi le-a desfăcut. E un copil foarte curios, dintotdeauna aşa a fost. Dar e şi destul de introvertită, de multe ori găsesc greu o cale de comunicare cu ea. Şi e destul de copilăroasă, încă. Se prosteşte mult cu fratele ei mai mic. De cele mai multe ori asta mă enervează şi strig la ei. Poate aştept prea mult de la ea şi poate e o binecuvîntare faptul că, încă, este copil şi nu se comportă ca un adult. Poate că ramînerea lor, şi în special a fetiţei, în lumea lor copilărească e un lucru bun şi trebuie să mă bucure. Mai am o problemă cu ei, cu amîndoi. Deşi sînt nişte copii deştepţi, şi fetiţa o elevă foarte bună, totuşi învaţă foarte greu reguli comportamentale. De multe ori, atît eu cît şi soţul meu, avem impresia că vorbim "la pereţi", cum zice romînul. Le repetăm în fiecare zi şi totuşi nu le respectă. De fapt am zis greşit că nu şi le însuşesc, pentru că la modul teoretic le ştiu (i-am testat) doar că nu le respectă. Schimbatul hainelor cînd ajungem acasă, curăţenia în cameră (asta e o mare problemă fiindcă noi adulţii sîntem ordonaţi şi nu de la noi au învăţat să fie dezordonaţi dar nu ştiu nici de unde li se trage fiindcă au crescut lîngă noi), atenţia pe stradă, vorbitul peste interlocutor, .... Nu vreau să mă transform într-o mamă pisăloagă şi certăreaţă dar sînt zile cînd, seara, uitîndu-mă înapoi constat că a fost o zi "NU" (nu fă asta, nu-i bine asta, ....) şi nici mie nu-mi place şi bănuiesc că nici copiilor. E adevărat că eu sînt o persoană mai lipsită de răbdare şi aş vrea de la copii o "reacţie rapidă". Greşesc ?

05.01.2012 ignatescu doru

buna, de mult vroiam sa intru pe acest site, in sfarsit am reusit. mi-a placut f.mult articolul. am o intrebare totusi: daca baiatul e mult mai apropiat de mama il afecteaza cu ceva daca poarta discutia cu ea? discutia legata de sex, bineinteles. va multumesc

29.12.2011 birilo

MULTUMESC MULT PE ACEASTA CALE, CA PUTEM SA FIM MULT MAI DESCHISI CU COPIII NOSTRI.

23.11.2011 mamiAlina

Bună ziua. Mă alătur și eu mamelor de aici în speranța că voi găsi niște prietene sincere și adevărate. Mi-a atras atenți acest titlu legat de sexualitate și despre cum putem discuta despre acest subiect cu copiii noștri. Eu am un băiat de 13 ani și o fetiță de 10 ani. Din fericire sunt niște copii minunați. Atât eu cât și soțul meu discută foarte deschis cu ei, fări inhibiții. Nu știu dacă este un moment anume în care putem discuta cu ei despre acest subiet. Pur și simplu momentele vin singure iar noi nu le evităm. Cu băiatul meu eu discut de cele mai multe ori foarte deschis, și cu fetița deasemenea. Nu am ocolit niciodată aceste subiecte și am considerat că e mai bine să afle de la noi decât să încerce să găsească răspunsuri în altă parte. Am văzut aici multe comentarii ale mamelor de fete. Cred că tentațiile acestea cu oja, rujul, coaforul trebuie frânate de mici. Eu am educat-o să fie cochetă în sensul că trebuie să se îngrijească, să-și prindă părul, să-și asorteze hainele. Consider că acest lucru ține de bunul ei simț până la urmă .Sunt de acord cu ideea că de cele mai multe ori greșesc mamele îmbrăcându-și fetele. în haine ,,mature”, pantofi cu toc etc. Într-adevăr trebuie mai întâi educată mentalitatea părinților, iar copiii trebuie mai mult îndrumați pentru că ei știu mult mai multe decât credem noi.

22.11.2011 [email protected]

imi pare foarte rau dar eu am o fetita de 12 ani cu care nu ma pot intelege deloc.se comporta fffffff rece cu mine desi eu incerc sa mi-o apropii.am lucrat cand era mai mica cu tata ei in strainatate si dupa ce am venit acasa nu neam mai inteles.sa inchis intro lume a ei si rar putem comunica.iam vb de multe lucruri cateodata comunicam ffff bn cateodata suntem niste straine.ma doare rau caci sunt mama ei dar nu mai gasescresurse sa ma comport cu ea de aceea e ff greu sati cladesti fericirea lasand copii singurei.e greu in romania dar tb sa luptam sa ne crestem copii la noi in tara langa noi.va multumesc mult meli

04.11.2011 gab3lutza

Buna seara, foarte la obiect articolul.Fetita mea cea mare are 10 ani si am avut de curand o discutie despre subiect ,avea ceva informatii gresite,dar i-am spus eu varianta adevarata si nu eram sigura ca am procedat corect,aveam indoieli.Asa este, copiii nostri sunt mult mai preocupati de sex decat eram noi la varsta lor,iar parerile care si le pot face pot fi total gresite.

Va multumesc

02.11.2011 mariarata

Intalnirea de la Galati, din 27.10.2011,m-a facut sa accesez scoala mamelor, va multumim pentru sinceritatea si naturaletea dumneavoastra.Am un baietel de 11 ani, probleme nu am avut , ne rugam de sanatate si atat, dar sexualitatea e intradevar o tema ce ne da de gandit.Sotul meu a inceput sa-i explice o serie de modificari corporale, dar el tot la mine vine si ma intreaba, inca imi e greu sa-mi gasesc cuvintele, dar articolul dumneavoastra mi-a dat incredere in mine.Venim dintr-o generatie in care parintii nu au stiut sa ne explice, din rusine sau din educatia care au avut-o, nu stiu, dar mi-am propus sa nu fiu ca ei.Multumim pentru articol si pentru acest site minunat.

Mult succes in continuare!

Maria

24.10.2011 mamacristina

Buna seara. Sunt mama de gemene de 10 ani si ma bucur tare mult ca v-am gasit si ca pot sa ma informez despre acest subiect pe cat de normal pe-atat de greu de "povestit" din cauza ca noi nu am primit aceasta educatie (sexuala) deci avem temerile noastre ca putem da mai multe sau prea putine informatii pe aceasta tema, copiilor nostri. Eu am discutat cu fetele mele despre momentul care se apropie si-anume despre menstruatie dar "mai incolo" e atat de greu de gasit cuvintele. Mentionez ca au stiut de la inceput ca au crescut in burtica mea.

23.10.2011 muresan claudia

Multumesc pentru articol. Foarte bun!

16.10.2011 n.visinescu

Un articol foarte bun si din care avem ce invata. Am o fetita de 7 ani si nu stiam la ce varsta e momentul sa vorbim despre aceste lucruri . Felicitari si multumesc.

05.10.2011 sulte

Buna seara am si eu 2 fete de 7 si aproape 9ani si inca nu le am vorbit despre asta credeti ca ar trebui?

02.10.2011 alexandru

Eu sunt divortata si fostul meu sot nu prea tine legatura cu fiul nostru. de aceea eu ii explic tot ,baiatul avand varsta de 13 ani. Sper ca e bine ce ii spun eu. Incerc sa fiu o mama moderna cu copilul meu si sa nu ii dauneze faptul ca eu ca mama ii dau aceste informatii.Oare?

01.10.2011 Eliff

Buna ziua tuturor(sau buna dimineata mai exact).Tocmai am descoperit acest loc minunat si m-am alaturat si eu voua,caci,bineinteles ca mereu avem cate ceva de invatat. Mi-a sarit in ochi acest articol(chiar asa ceva cautam de fapt). Si eu am o fetita de 10ani si 10 luni care de 4 zile a devenit domnisoara. Nu va pot explica emotiile pe care le-am trait,mai ales dat fiind faptul ca abeea acum o saptamana in urmane-am reunit. De 2 ani locuiesc in Belgia,iar fetita a fost in acest timp la mama mea in romania,noi doua intalnindu-ne doar in vizitele mele in tara. Nu va pot explica ce au insemnat acesti doi ani pentru noi doua,fiind despartite,dar iata ca Bunul Dumnezeu ne-a ajutat,iar in urma cu o saptamana ,am luat fetita cu mine aici in Belgia, definitiv. Si la doar trei zile, fetita mea a devenit domnisoara. Fiind impreuna acum,am depasit usor acest moment de panica,nesiguranta si incomfort al fiicei mele. Multumim lui Dumnezeu ca ne-a adus impreuna intr-un moment foarte impôrtant al fiicei mele. Si va multumesc voua pentru acest articol,in numele multor mamici.

23.09.2011 ALIDA

Un subiect tabu-care este greu de dezvoltat .Fiecare femeie isi educa copii in functie de puterea de intelegere si educatia pe care a primit-o la randul ei.Multe invata din greseli.Eu am o fetita de 13 ani si am pregatit-o pentru primele modificari ale corpului si vorbim deschis despre orice. Eu nu am primit sfaturile acestea de la mama.

21.09.2011 eowin.chance

Ar fi extraordinar daca am putea sa invatam lucrurile acestea la timp astfel incat sa putem indruma bobocii care ne cresc in propria gradina pentru a fi siguri ca vor fi feriti de multe deceptii, neimpliniri care sa-i impiedice sa evolueze in viata. Adevarul este ca noi gresim mult ca si parinti. Personal m-am confruntat si ma mai confrunt cu noul trend daca pot spune asa care m-a pus in dificultate. Fetita mea inca de la gradinita venea acasa si-mi cerea ruj si oja si asta pentru ca aveam mame in clasa noastra care le oferea truse de farduri pentru a merge la gradinita, care veneau cu unghii vopsite iar eu vesnic a trebuit    sa -i dau explicatii de ce nu sunt si eu asa ca alte mamici. Mai mult fetita de clasa a treia cu parul buclat in bigudiuri la scoala, uniforme puse in cui la pastare desi mamele au fost de acord cu ele , le-am cumparat dar pentru ca fetitele au refuzat sa le poarte a ramas asa si m-am trezit ca duc o lupta cu propriul copil datorita conjucturii in care ne pune o societate de consum de prost gust promovata de noi ca parinti. Un mare adevar este ca ne imbracam copii ca niste adulti ,ii fortam sa se maturizeze iar apoi ne plangem de mila .E adevarat ca aceasta societate a devenit una bolnava, dar depinde de noi toti sa o vindecam, sa ne vindecam. Doar ne iubim copiii,nu? Haideti sa-i ajutam invatindu-i ce inseamna a fi copil, sa ne impotrivim lucrurilor de prost gust , sa le refuzam in viata noastra. Faptul ca putem avea acces la informatii este extraordinar dar poate fi si mai extraordinar daca am putea invata cu adevarat si am da mai departe. Un copil trebuie imbracat ca un copil, un copil trebuie sa se joace jocuri de copii, sa citeasca carti pentru copii ....Haideti sa cream o lume normala.....senina si buna......copiii sunt ingeri sa-i ajutam sa ramana asa.Scoala Mamelor este o oportunitate de a invata cum si ce sa facem pentru noi si familiile noastre,

Multumesc pentru binecuvantarea care am primit-o....Multumesc

04.08.2011 Muntean Rodica Dana

Am citit acest articol azi si mi-a placut foarte mult cum este explicat subiectul despre sexualitate. Felicitari si multumesc.

Dana

03.08.2011 anabella.holi

Un articol foarte bun...Pacat ca multi parinti sunt inca in urma cu 20 de ani. Eu sunt educatoare si obligatia mea e sa fac cu copiii educatie sexuala cu termenii si explicatiile stiintifice...Dar dupa aceea cine imi sare in cap ca le-am invatat fetele ca au vagin nu...alta denumire sau penis nu viermisor...sau putulica. Ca mai apoi sa invete denumirile vulgare in contexte nepotrivite. Mentalitatea parintilor trebuie educata ca pe copii ii educam repede ca prind usor

27.07.2011 saraswati

Un articol foarte bun si un subiect de interes pentru parinti. Copii mei sunt inca mici dar ma preocupa cum sa invat sa le explic pas cu pas tot ce trebuie sa stie despre sexualitatea lor.Recunosc ca eu am trait mult timp cu un handicap datorita faptului ca parintii mei au ocolit mereu subiectul si m-au facut sa imi fie teama sentimentele,trairile si schimbarile fizice survenite odata cu adolescenta.Bineinteles ca nu au facut-o intentionat ci pentru ca nu s-au priceput mai bine si probabil ca si ei au descoperit tot pe cont propriu totul insa pe mine m-a afectat emotional si pot spune ca nu imi aduc aminte cu placere de prima mea experienta sexuala.

26.07.2011 mkaela

Va multumesc pentru acest articol, si eu am o fetita de 11 ani care, la inceputului anului a devenit domnisoara, si pentru ca am pregatit-o din timp a depasit usor monemtul iar acum pot spune ca singura stie ce are de facut. Recunosc ca ,totusi,as vrea sa-i vorbesc despre tot ce tine de sexualitate dar nu am gasit cuvintele potrivite pentru a ma face inteleasa de aceea caut pe net articole din care sa invat,pentru ca ,mai tarziu sa o pot invata tot ce este necesar sa stie.

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici