Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Indemnizatia de crestere a copilului se modifica

Legislatia pentru mame

Vesti bune pentru viitoarele mamici! Indemnizatia de crestere a copilului se va modifica, incepand cu data de 1 februarie 2017, odata cu cresterea salariului minim.

Majorarea salariului minim brut la 1 februarie 2017, de la 1.250 la 1.450 de lei, va determina totodata cresterea indemnizatiei minime pentru cresterea copilului de la 1.062,5 lei (85% din 1.250 de lei), cat este in prezent, la 1.232,5 lei (85% din 1.450 de lei). Astfel, indemnizatia va fi mai mare cu 170 de lei.

Totodata, parintii care aleg sa se intoarca mai repede din concediul de crestere trebuie sa stie ca, tot de la 1 februarie 2017, stimulentul de insertie se va majora de la 531.25 la 616.25 lei. Conform Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010, stimulentul de insertie reprezinta suma de bani pe care statul o acorda persoanelor care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, obtin venituri supuse impozitului, adica cele prevazute de Codul fiscal: venituri din salarii, din activitati independente sau din activitati agricole.

In momentul de fata valoarea minima a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate in 12 luni, consecutive sau nu, lucrate in decursul ultimilor doi ani de dinaintea nasterii copilului, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010. Aceasta suma lunara are o limita minima ce reprezinta 85% din salariul minim brut.

 

Acte necesare 

- cerere tip

- actul de identitate al solicitantului (copie si original);

- certificatul de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul (copie si original), hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei sau de incredintare a adoptiei, hotararea judecatoreasca sau hotararea comisiei pentru protectia copilului pentru masura plasamentului in regim de urgenta (copie si original);

- livret de familie;

- certificat de casatorie (copie si original);

- actele doveditoare care sa ateste veniturile obtinute in ultimele 12 luni inainte de data nasterii copilului;

- dovada eliberata de angajator sau autoritatile  competente privind veniturile realizate;

- dovada eliberata de autoritatile competente, in cazul persoanelor care realizeaza venituri neimpozabile;

- dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;

- orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate.

 

Cererea de concediu si indemnizatie impreuna cu dosarul cu actele doveditoare trebuie depuse la primaria localitatii pe raza careia solicitantul isi are domiciliul/resedinta. Cererile sunt solutionate prin decizie in 15 zile lucratoare de la inregistrarea la agentiile teritoriale, urmand ca decizia sa fie comunicata solicitantilor in cinci zile lucratoare de la emitere.

Sursa: avocatnet.ro

Comentarii

Nu exista nici un comentariu

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici