Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Clasa pregatitoare in anul scolar 2013-2014

Drepturile copilului tau



Clasa pregătitoare în anul școlar 2013-2014



Odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 1/2011 a educației naționale, clasa pregătitoare a devenit parte din învățământul general obligatoriu. Astfel, art.23, alin. 1, lit. b din Legea nr. 1/2011 prevede că învățământul primar cuprinde clasa pregătitoare şi clasele I–IV, iar la art. 16, alin. 1 se arată că învăţământul general obligatoriu este de 10 clase şi cuprinde învăţământul primar şi cel gimnazial.


O altă prevedere a Legii educației naționale referitoare la clasa pregătitoare se găsește la art. 29, alin. 2 în care sunt menționate limitele de vârstă pe baza cărora se fac înscrierile la clasa pregătitoare. Astfel, există o regulă și o excepție, precum și o situație specială cu regula și excepția ei:

Regula: În clasa pregătitoare sunt înscrişi copiii care au împlinit vârsta de 6 ani până la data începerii anului şcolar.

Excepție: La solicitarea scrisă a părinţilor, a tutorilor sau a susţinătorilor legali, pot fi înscrişi în clasa pregătitoare şi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la sfârşitul anului calendaristic, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare.

Situație specială: In clasa pregătitoare din învăţământul special sunt înscrişi copii cu cerinţe educaţionale speciale, care împlinesc vârsta de 8 ani până la data începerii anului şcolar.
La solicitarea scrisă a părinţilor, a tutorilor legali sau a susţinătorilor legali, pot fi înscrişi în clasa pregătitoare şi copii cu cerinţe educaţionale speciale cu vârste cuprinse între 6 şi 8 ani la data începerii anului şcolar.


În ceea ce privește modul de organizare a clasei pregătitoare, legea educației naționale nu mai face precizări urmând ca detaliile să fie stabilite prin metodologii, acorduri sau alte acte normative ce decurg din aplicarea legii educației naționale.

În ceea ce privește anul școlar 2013-2014, Ministerul Educației Naționale și partenerii sociali din învăţământul preuniversitar au semnat miercuri, 30 ianuarie 2013, un Acord privind condiţiile de organizare şi desfăşurare a clasei pregătitoare în anul şcolar 2013/2014 prin care s-a stabilit:
1. Menţinerea clasei pregătitoare ca parte a învăţământului primar obligatoriu, începând cu vârsta de 6 ani.
2. Organizarea clasei pregătitoare într-un mod mult mai flexibil, astfel încât, din punct de vedere al locului de desfăşurare a activităţii, clasa pregătitoare să se poată afla fie la şcoală, fie la grădiniţă, dar cu acelaşi curriculum şi cadre didactice calificate pentru învăţământul primar.
Pentru asigurarea acestor măsuri s-a stabilit ca până la data de 31 martie 2013 părinții să fie consultați în cadrul grădinițelor, după o metodologie specifică, pentru aidentifica cea mai bună variantă de organizare a clasei pregătitoare din punct de vedere al locației.
Înscrierea în clasa pregătitoare se va face în aprilie 2013.


În anul școlar 2013-2014 se va permite înscrierea în clasa I și a acelor copii care nu au parcurs clasa pregătitoare, deși aveau vârsta prevăzută de lege pentru aceasta; în acest sens, va fi elaborat un ordin de ministru până în luna aprilie 2013.
Având în vedere cele stabilite în Acord, urmează ca până la data de 31 martie 2013 să fie aprobată metodologia de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare, metodologie ce se dorește a fi mai fexibilă, astfel încât părinții să aibă mai multe opțiuni: grădiniță sau școala de circumscripție (opțiune garantată) ori o opțiune pentru o altă unitate de învățământ, în funcție de locurile disponibile și pe baza unor criterii obiective de departajare.


Comentarii

07.03.2013 Specialist Scoala Mamelor

Draga nikollet75,

Potrivit art. 29 alin 2 din Legea nr. 1/2011 a educatiei nationale in clasa pregatitoare sunt inscrisi copiii care au implinit varsta de 6 ani pana la data inceperii anului scolar. La solicitarea scrisa a parintilor, a tutorilor sau a sustinatorilor legali, pot fi inscrisi in clasa pregatitoare si copiii care implinesc varsta de 6 ani pana la sfarsitul anului calendaristic, daca dezvoltarea lor psihosomatica este corespunzatoare.

Asadar, clasa pregatitoare face parte din sistemul educational obligatoriu si daca nu o veti inscrie in acest an in clasa pregatitoare atunci fetita dumneavoastra va parcurge clasa pregatioare anul viitor deoarece potrivit legii educatiei nationale clasa pregatitoare este obligatorie.

Faptul ca anul acesta scoalar si anul viitor (adica 2013-2014) exista posibilitatea de a inscrie anumite categorii de copii direct in clasa I nu reprezinta decat niste exceptii de la regula din lege menite sa faca mai usoara aceasta perioada de tranzitie de la un sistem la altul. Insa chiar si daca aceasta exceptie se va mentine si in anul scolar 2014-2015 ea prevede ca in clasa I pot fi inscrisi direct (adica fara parcurgerea clasei pregatitoare) doar copiii ce au implinit varsta de 7 ani pana la 31 august ceea ce nu este valabil in cazul fetitei dumneavoastra.

In concluzie, chiar daca se mentine exceptia, chiar daca nu, fetita dumneavoastra va trebui sa parcurga clasa pregatitoare inainte de a intra in clasa I. Fiind nascuta in intervalul 1 septembrie - 31 decembrie aveti posibilitatea sa o inscrieti la clasa pregatitoare din anul scolar 2013-2014 (caz in care va trebui sa treaca de o testare – nu este ceva complicat, dar trebuie sa se observe daca poate face fata cerintelor clasei pregatitoare neavand inca 6 ani) sau o veti inscrie la clasa pregatitoare in anul scolar 2014-2015 (fara a mai fi nevoie de nicio testare).

26.02.2013 nikollet75

Buna ziua! Am o intrebare referitoare la clasa pregatitoare si anume daca fetita mea este nascuta pe 28.10.2007 si nu o dau la clasa0 in anul scolar 2013-2014 voi putea sa o dau in clasa 1 in anul scolar 2014-2015 sau voi fi obligata sa o dau la clasa0 si sa ajungem in clasa1 la 8 ani?VA ROG SA MA LAMURITI CA NIMENI NU SPUNE CONCRET CE VA FI PENTRU CA EDUCATORII VOR COPIII LA EI ,INVATATORII VOR COPIII LA EI SI FIECARE TE SFATUIESTE IN FUNCTIE DE INTERESUL SAU, NU-I INTERESEAZA CA VA INTRA COPILUL IN CLASA1 LA 7ANI SAU 8ANI!!!! MULTUMESC!

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici