Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

5 jocuri iti vor ajuta copilul sa dezvolte inteligenta emotionala si sa-si imbunatateasca limba engleza

Sfaturi pentru parinti

 

În lumea modernă, inteligența emoțională (EQ) este considerată la fel de importantă ca IQ-ul. Este văzută drept singurul lucru ce îi face pe oameni superiori inteligenței artificiale în curs de dezvoltare.

Capacitatea de a vă recunoaște emoțiile corect și de a le gestiona este fundamentul unei vieți fericite. În unele țări, cum ar fi Elveția și Olanda, lecțiile de inteligență emoțională sunt implementate în programa școlară. În alte state, educația nu a ajuns încă atât de departe, dar ne putem sprijini chiar noi copiii să-și dezvolte acest tip de inteligență. Cel mai eficient mod este prin jocuri.

Vreți să aveți eficiență dublă? Alegeți jocuri ce îi vor ajuta pe copii să-și îmbunătățească limba engleză.

1.Cutia veselă

Puneți „artefactele fericirii” într-o cutie. Acestea pot fi obiecte care vă amintesc de momentele frumoase petrecute împreună. O scoică de pe malul mării, floarea din grădina bunicii, pana găsită la plimbarea de zilele trecute, toate sunt ideale.

2. Cum ți-a fost ziua?

Pregătiți cartonașe, în limba engleză, cu emoticoane ce reprezintă diferite emoții: trist, furios, fericit, curios etc. Seara, înainte de culcare, cereți celor mici să descrie ce emoții au trăit în timpul zilei. Vor alege singuri cartonașele potrivite. Acest joc îi va învăța să fie atenți la stările lor, să le recunoască și să-și accepte propriile sentimente.

3. E scris pe fața ta

Recunoașterea emoțiilor este elementul cheie al inteligenței emoționale. Atunci când alegeți cărți, concentrați-vă pe cele în care imaginile transmit personalitatea protagoniștilor. Rugați copiii să descrie ceea ce simt personajele. De exemplu: „sunt fericit”, „sunt atât de entuziasmat”, „sunt nespus de bucuros”. Sau din contră, „mă simt dezamăgit”, „sunt nefericit” etc.

Întrebați-i ce indicii i-au făcut să ghicească acele stări. Îndreptați-le atenția către poziția ochilor, a sprâncenelor, a colțurilor gurii și a altor expresii faciale.

4. Curcubeul emoțiilor

Împreună cu piticii dumneavoastră, imaginați-vă că cele mai puternice șapte emoții au propria lor culoare. De aceea lumea este atât de colorată! Desenați propriul curcubeu, atribuind, în engleză, o emoție fiecărei culori.

De exemplu:

Fericire - Roșu

Tristețe - Portocaliu

Frică - Galben

Furie - Verde

Mirare - Albastru

Dezgust - Indigo

Îndoială - Violet

5. Mimă

Notați câteva cuvinte pe cartonașe. Un jucător primește un cuvânt, după care trebuie să-l explice folosind gesturi și expresii faciale. Ceilalți jucători pot pune întrebări și pot încerca să ghicească ce cuvânt este. Jucătorul are voie să răspundă doar da, nu sau poate. Este un joc internațional popular, care cere jucătorilor să se înțeleagă non-verbal. Privind pe cineva care se străduiește să explice un cuvânt, copiii își dezvoltă inteligența emoțională.

Psihologii spun că dezvoltarea inteligenței emoționale începe în momentul nașterii, când un bebeluș își vede părinții zâmbind și învață să le zâmbească înapoi. Aceasta continuă în fiecare zi, dacă părinții sunt implicați în viața copilului și nu resping emoțiile și sentimentele lui. Așadar, dacă doriți să dezvoltați inteligența emoțională a micuțului dumneavoastră, trebuie să începeți cu propria persoană. Acceptați propriile emoții și urmăriți-vă starea emoțională. Toată lumea va fi fericită!

“Sunt unul dintre copiii de altădată, părinte azi, născut într-o lume total diferită de cea din prezent. Perspectivele noastre erau mult mai puține, speranțele noastre de a călători, de a lucra în domeniul visat, de a pleca departe de casă, toate acestea păreau de neatins în Comunism. Așa că a cunoaște limba engleză nu era o necesitate, precum se întâmplă în prezent. La ce bun?!

Eram în primul an de liceu când s-a produs marea schimbare și, deodată, viitorul a căpătat un alt chip, iar lumea largă te putea îmbrățișa, dacă știai... să comunici cu ea! Așa am ajuns, la maturitate, să mă pun cu burta pe carte, am fost autodidact, dar nu a fost ușor.

Cu copilul meu am decis să încep să comunic bilingv de la primele sale cuvinte, pentru a-i oferi o altă șansă, iar acum vorbește engleză care m-a depășit cu mult. A meritat să investesc în educația sa și îmi spun mereu: vremurile se schimbă, nu știi dacă un domeniu ce pare de viitor chiar va rămâne o șansă mâine, dar dacă știi să comunici, să te faci înțeles oriunde te-ai afla, deja ți se deschide orizontul, îți găsești un rol al tău mult mai ușor. Ești parte din marea comunitate!

Pentru mine, copilul ce nu a avut oportunitatea Novakid de azi, e un vis, pur și simplu, ce reușește să facă această familie, căci eu așa definesc Novakid: o mare familie trăind pe un Pământ fără granițe, unde totul începe cu jocul și continuă apoi cu succesul de a clădi frumos și durabil, alături de tineri din întreaga lume.

Asta face Novakid: te face să atingi orizontul cu mâna. Îți dă curaj și îți sprijină conturarea identității, nu mai ești puștiul din România stingher când pășește pentru prima dată în lumea largă, temător că nu știe să exprime o idee, cum eram adesea noi, copiii de altădată. Când navighează pe internetul fără granițe, copiii noștri știu că sunt cetățeni ai lumii. Și asta le dă încrederea că nu au limite. Totul se poate!”, susține Andreea Marin, bine cunoscută publicului larg din cele trei decenii de experiență ca moderator și producător TV, ca activist în plan social, umanitar, educațional sau Ambasador al Bunăvoinței pentru UNICEF România.

Platforma online de limba engleză pentru copii Novakid are ca scop dezvoltarea abilităților orale. Datorită îmbinării unor metode moderne de predare, copiii învață să vorbească în engleză despre ei înșiși și despre ceea ce simt încă de la prima lecție. Personajele colorate îi ghidează pe elevi prin programă și îi „ajută” la teme, în timp ce profesorii, adevărați profesioniști, se asigură că fiecare copil este entuziasmat și fericit înainte ca lecția să înceapă!
Convingeți-vă după prima lecție de probă, gratuită, pe site-ul oficial Novakid.

Comentarii

Nu exista nici un comentariu

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici