Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

De ce sa merg la psiholog?

Sfaturi pentru parinti

Se estimeaza ca una din trei persoane va avea la un moment dat in viata o problema psihica, iar una din cinci persoane se confrunta in acest moment cu o problema psihica.

Una dintre intrebarile pe care le adresez in prima sedinta fiecarui client este: “De ce ati venit acum la mine?”. Raspunsurile nu sunt atat de variate pe cat ati crede si majoritatea se incadreaza in categoria “nu mai stiu ce sa fac sa scap de starea aceasta”.

Foarte multe persoane lupta cu o problema emotionala. Se estimeaza ca una din trei persoane va avea la un moment dat in viata o problema psihica. Este un aspect ingrijorator daca ne gandim ca la noi exista inca o retinere in a cere sprijinul unui psiholog sau psihiatru.

Daca stam sa comparam - atunci cand ne doare stomacul, piciorul sau inima, cat timp ne ia pana cand mergem la un specialist? Cateva zile daca durerea persista, nu? Ei bine, din experienta mea (cu putine exceptii) atunci cand persoanele au o problema emotionala dureaza cel putin cateva luni pana cand cer sprijinul unui specialist. Si cand spun specialist ma refer la un medic psihiatru sau la un psiholog care ofera tratament specializat pentru probleme psihice.

 

De ce ar trebui sa mergem (mai repede) la psiholog?

In primul rand pentru a intelege ce se intampla si a nu lasa problemele sa se amplifice. In foarte multe probleme psihice sunt implicate niste cercuri vicioase in care elementele principale sunt starile noastre negative. Cu cat mentinem mai mult aceste cercuri vicioase cu atat starea noastra este mai puternic afectata. Cu cat cerem sprijin mai repede cu atat avem ocazia “sa spargem” aceste cercuri inainte de a ne afecta foarte puternic viata personala, viata profesionala si relatiile cu cei din jur.

In al doilea rand pentru ca un psiholog ne poate ajuta sa gasim strategii eficiente pentru a face fata emotiilor negative, fie ca e frica, ingrijorare, furie sau tristete.

O alta intrebare pe care o adresez in prima sedinta este: “Ce ati facut pana acum pentru a va ameliora starea” - aici raspunsurile stau total altfel, si probabil e nevoie de un intreg articol pe aceasta tema. Regula generala pe care am observat-o insa, in special la persoanele care traiesc de ceva timp cu problema respecitiva, este ca ceea ce fac pentru a scapa de acea stare este ceea ce mentine problema. De exemplu: mi-e teama sa raman singur in casa si pentru a scapa de aceasta teama voi solicitat sprijinul intregii familii, care va face cu randul pentru a-mi tine companie. Acest lucru imi reduce frica pe moment insa pe termen lung o mentine si o amplifica. Strategiile pe care le veti invata la psiholog nu vor fi usor sau placut de aplicat (nici interventiile medicale nu sunt intotdeauna placute) insa cu siguranta nici una nu este mai neplacuta ca o colonoscopie si in plus, aplicate corect, aceste strategii va pot ajuta sa va simtiti mai bine.

 

De ce sa merg la psiholog daca am prieteni cu care pot sa vorbesc?

As raspunde cu o intrebare – atunci cand ai nevoie de un sfat medical il ceri unui prieten? Probabil unii veti raspunde ca da. Dar atunci cand ai nevoie de o interventie chirurgicala? Hmmm…asta e alta poveste, nu? De ce nu ai cere ajutorul unui prieten atunci cand ai nevoie de o interventie chirurgicala? Pentru ca prietenul tau nu ar putea sa evalueze corect situatia, pentru ca (exceptand situatia in care e chirurg) nu se pricepe si ai vrea sa mergi la un specialist care stie unde, ce si cum sa taie, pentru ca vei avea nevoie de un anumit tratament dupa interventie pe care ti-l coordoneaza un specialist si poate pentru ca nu ai vrea ca prietenii tai sa te vada dezbracat. Ei bine, daca folosim aceasta analogie, un psiholog va incepe prin a evalua obiectiv situatia ta, va identifica problemele si iti va propune o strategie de lucru. Apoi psihologul te ajuta sa vezi ce trebuie schimbat (taiat) si cum puteti face acest lucru. In acelasi timp, psihologul te ajuta in aplicarea strategiei propuse si in reducerea sau chiar rezolvarea problemelor. Si nu in ultimul rand tot ceea ce discuti cu psihologul este confidential.

Daca revenim la analogia initiala prietenii ne pot ajuta cu probleme minore, ne pot da sfaturi pe plan emotional si medical, dar cand vine vorba de o problema care va afecteaza mai puternic mergeti la un specialist. Nu ati vrea sa va vedeti prietenul economist cu bisturiul in mana in timp ce voi sunteti pe masa de operatie (chiar daca a citit carti de medicina); ei bine, nu ii lasati nici in sufletul vostru cu bisturiul chiar daca au citit carti de dezvoltare personala.

 

Pentru ce sa merg la psiholog? Sau cum imi dau seama ca am nevoie de ajutorul unui psiholog?

Am sa notez o lista de semne care pot sa va spuna ca ati putea beneficia de sprijinul unui psiholog:

- sunt mereu ingrijorat 

- ma simt obosit tot timpul 

- mi-a scazut pofta de mancare/sau dimpotriva mananc excesiv 

- nu ma mai bucur de viata 

- ma simt mai tot timpul abatut 

- ma simt tensionat, incordat tot timpul 

- mi-e teama de diferite lucruri 

- frica a inceput sa ma impiedice sa fac anumite lucruri 

- relatiile cu cei din jur scartaie 

- ma irita totul 

- ma simt lipsit de putere 

- sunt trist 

- nu pot sa depasesc o pierdere 

- nu pot sa spun ceea ce ma supara 

- simt ca cei din jur profita de mine 

- am stari ciudate 

- ma simt lipsit de speranta 

- ma simt singur 

- am o parere foarte proasta despre mine 

- ma infurii usor 

- nu ma mai pot concentra 

- nu reusesc sa ma adun 

Si lista ar putea continua. Care sunt motivele pentru care dumneavoastra ati solicitat/ati solicita ajutorul unui psiholog?

 

Ca si concluzie as vrea sa adaug doar atat: avem o singura viata, e pacat sa o traim in nemultumire, tristete, durere. Daca puteti face ceva sa o schimbati de ce nu ati face…acum!

 

Adelina Muresan,

Psiholog 

http://www.i-psiholog.ro/psiholog-cluj/blog/

Comentarii

11.10.2013 Duminica Madalina

EU RECUNOSC CA AM NEVOIE DE UN PSIHOLOG ,DAR NU-MI PERIT. SI .CE O SA SE INTAMPLE CU MINE?CAT O SA MAI POT SA DUC FARA SFATUL SI INDRUMAREA UNUI SPECIALIST?

01.10.2013 ramonacecilia

FF interesant ... Dar daca ar fi mai ieftine consultațiile..... La un psiholog nu ai nevoie numai de o ședința.....

21.08.2013 cris2181

Foarte interesant articolul,dar cum in Romania nu castigi in asa fel incat sa-ti ramana de mers la psiholog,suntem o tara de depresati!!

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici