Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Noi modificari aduse concediului pentru cresterea copilului

Legislatia pentru mame

Modificări aduse de Hotărârea Guvernului nr. 57/2012
concediului pentru creșterea copilului
privind dreptul ambilor părinți de a beneficia de acest drept

 

 

Dreptul la concediul pentru creşterea copilului se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012, precum şi persoanelor care au adoptat copilul, cărora li s-a încredințat copilul în vederea adopței sau care au copilul în plasament ori în plasament în regim de urgență, cu excepția asistentului maternal profesionist, precum și persoanelor care au fost numite turore, începând cu această dată, în situaţia în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:


a)cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b)în situaţia în care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.


Celălalt părinte care nu a solicitat dreptul la indemnizaţie poate solicita acest drept, dacă îndeplineşte condiţiile de acordare, oricând până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.  Solicitarea se face pe bază de cerere şi documente doveditoare, cu cel puţin 30 de zile înainte de intrarea efectivă în acest concediu.


În perioada de o lună (sau mai mult), persoana îndreptăţită care a solicitat concediul pentru creşterea copilului în vârsta de până la 1 an, 2 ani sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap poate opta pentru concediu fără plată sau, după caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului, perioadă în care dreptul său la indemnizaţia pentru creşterea copilului se suspendă.


În situaţia în care persoana îndreptăţită nu solicită dreptul la concediul propriu de cel puţin o lună, aceasta are obligaţia de a anunţa în scris agenţia pentru plăţi şi inspecţie socială judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.Dacă celălalt părinte nusolicita dreptul la concediul propriu, concediul pentru creşterea copilului se reduce cu o lună pentru părintele ce a solicitat inițial aceste drept.


În cazul persoanei singure sau în cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile de acordare a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului, prevederile se mai sus nu se aplică.
De asemenea, prevederile de mai sus nu se aplică în situaţia în care persoana îndreptăţită solicită numai acordarea stimulentului de inserţie sau acesta este solicitat cu cel puţin 3 luni înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an ori cu 6 luni înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, în cazul copilului cu handicap.


În situaţia suprapunerii drepturilor de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului (= dacă se naște un alt copil în perioada concediului pentru creșterea copilului), drepturile prevăzute mai sus pot fi solicitate de celălalt părinte care îndeplineşte condiţiile de acordare la finalizarea concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea celui din urmă copil, drepturile respective fiind netransferabile pentru o perioadă de cel puţin două luni, cuprinsă în perioada totală a concediilor suprapuse şi cumulate.

 

Pentru o înțelegere mai ușoară a noilor prevederi legale vom prezenta mai jos ca exemplu o situație concretă.
Exemplu: Atât tatăl, cât și mama îndeplinesc condițiile pentru acordarea concediului pentru creșterea copilului. Cei doi părinți hotărăsc ca mama să solicite concediul pentru creșterea copilului în vârstă de până la 1 an. În aceste condiții tatăl va putea solicita și el concediu pentru creșterea copilului pentru cel puțin o lună din acest an.
În perioada în care tatăl se va afla în concediu pentru creșterea copilului mama va putea fie să se reîntoarcă la serviciu (sau să obțină în alt mod venituri impozabile; spre exemplu din activități independente sau agricole), fie să solicite concediu fără plată.
Dacă tatăl nu dorește să beneficieze de dreptul de a sta în concediu cu copilul concediul pentru creșterea copilului în vârsta de până la un an acordat mamei se micșorează cu o lună. Mai exact, maximul concediului de care va putea beneficia mama va fi până când copilul împlinește 11 luni.


Observatii:
1. Ține de opțiunea celor doi părinți care dintre ei va solicita concediul pentru creșterea copilului și care va sta mai puțin (adică cel puțin o luna) cu copilul.
2. Nu are importanță varianta de concediu aleasă. Adică, indiferent de faptul că unul dintre părinți alege concediu pentru cresterea copilului în vârstă de până la 1 an, 2 ani sau 3 ani (pentru copilul cu handicap) celălalt părinte trebuie să stea și el cu copilul cel puțin o luna, altfel concediul pentru creșterea copilului pentru părintele ce l-a solicitat se va micșora cu o lună.

Pentru menţinerea dreptului la indemnizaţie sau la stimulent de inserţie beneficiarii au îndatorirea să îşi achite obligaţiile legale faţă de bugetul local pentru bunurile pe care le deţin în proprietate.

 

Sursa: Dana Barbu, Drepturile mamei

Comentarii

21.12.2012 Specialist Scoala Mamelor

Draga Dodora,

Intr-adevar, deoarece ati nascut dupa 1 martie 2012 trebuie ca si tatal sa-si ia (cel putin o luna) de concediu pentru a sta cu cel mic. Acest lucru inseamna ca in conditiile in care dumneavoastra ati ales varianta concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 an veti putea sta cu cel mic in concediu pentru cresterea lui pana cand va implini 11 luni. Asadar, pentru a beneficia de stimulent trebuie sa va reintoarceti la serviciu inainte ca cel mic sa implineasca 11 luni.

05.07.2012 Dodora

Noi am hotarat sa stau acasa un an cu nou nascutul.In fapt ca am nascut in luna mai 2012 asta inseamna ca trebuie sa ma intorc la munca in aprilie 2013.Daca tatal isi ia ultima luna de cic eu trebuie sa ma intorc la munca in martie 2013 sau cand ma pot cel mai tarziu la munca astfel incat sa beneficiez si de cei 500 lei in plus la salariu.

14.06.2012 mariana77

daca optez pentru cic pana la 2 ani poate sta tatal 1 an si mama 1 an fara riscul de a ne pierde serviciul

03.05.2012 olicala

O mare prostie, nici eu nu stiu cine poate gandi la asa ceva?

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici