Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Stii ca e important pentru o femeie sa se simta frumoasa, sa fie linistita, sa aiba o viziune pozitiva asupra vietii si a lumii, sa fie optimista. In acest fel va fi si fericita. Dar mai este ceva esential ce contribuie la fericirea unei femei: stima de sine

Te-ai gandit ce inseamna pentru o femeie sa aiba stima de sine? Iti propun sa aflam, impreuna, ce inseamna a avea stima de sine, ce efecte are asupra vietii si cum se castiga aceasta stima.

Nu stiu la ce te gandesti tu, dar sunt femei care inteleg prin stima de sine fie increderea pe care o au in propria persoana, fie felul in care se vad, in care se accepta. Si totusi, ce se intampla cu acei oameni care, desi au incredere in fortele proprii, desi se cred de neinvins, nu au stima de sine? Este valabil atat pentru femei, cat si pentru barbati. Nu se poate spune ca o persoana nesigura pe ea nu are stima de sine. 

In latina “stima” se traduce prin “a aprecia” sau “a evalua”. Deci a avea stima de sine inseamna a ne aprecia pe noi insine.

Dragelor, va propun un exercitiu de sinceritate. Raspundeti la urmatoarele intrebari cu da sau nu. 

Cat de mult iti place de propria persoana? 

Meriti sa fii iubita pentru ceea ce faci si pentru ceea ce esti?

Iti meriti fericirea pe care ti-o doresti?

Daca ai raspuns la toate cele 3 intrebari afirmativ, inseamna ca faci parte din categoria acelor femei care au stima de sine. Daca insa ai 3 raspunsuri negative, atunci trebuie sa incepi sa lucrezi pentru a-ti (re)gasi stima de sine. Nu te-ai regasit in intrebarile acestea, trebuie sa incepi sa lucrezi pentru a te aprecia. Acest lucru nu se invata dar se poate educa atat timp cat iti doresti acest lucru. Si tu nu esti singura femeie care se confrunta cu aceasta problema. 

Incepe prin a gandi lucruri frumoase despre tine. Gandeste-te ca esti o persoana minunata, unica, nimeni nu mai este ca tine, iar aceasta iti da dreptul sa te bucuri de tot ceea ce te inconjoara. Fii sigura ca tu esti speciala pentru cel putin trei lucruri. 

Imi amintesc ca, intr-un moment mai dificil, un prieten mi-a sugerat sa scriu pe o foaie alba 50 de lucruri pe care stiu sa le fac foarte bine si pe care le iubesc la mine. Apoi, dupa ce termin, sa il sun, sa gasim impreuna o solutie la problema mea. Mi s-a parut un exercitiu dificil. Dupa ce am scris cele 50 de lucruri si le-am citit mi-am dat seama de calitatile mele, am capatat incredere in mine si  l-am sunat doar sa-i multumesc. Gasisem singura o solutie la problema mea. Tot ce trebuia sa fac era sa am o alta viziune despre mine si sa nu schimb nimic la mine.

Iti recomand sa faci acelasi lucru, chiar daca nu ai o problema. Pastreaza lista si pe parcurs actualizeaz-o.   

Te temi sa nu faci greseli? A gresi e omeneste. Nu uita ca din greseli se invata, de preferat ar fi sa inveti din greselile altora, dar din ale tale vei invata mai bine. Desigur, nu trebuie sa te ascunzi dupa aceasta scuza si sa persisti in greseala. Nu te invinovati. O vor face altii, doar stii cum sunt oamenii. Tu stapaneste-te, mai ales ca esti constienta si vrei sa iti imbunatatesti starea de spirit.

Alege sa faci ceea ce iti place! Ai dreptul sa spui “DA” si “NU”. Nu trebuie sa faci compromisuri cand e vorba despre tine. Cu totii avem o doza de egoism in noi si nu trebuie sa o ascundem. E clar, EU sunt cea mai importanta persoana pentru mine!

Uneori suntem puse in fata unor situatii mai putin placute si par problemele fara solutii, iar noi nu putem face nimic pentru a schimba cursul actiunii. Daca vei simti ca dai constant cu stangul in dreptul, daca te consideri nepriceputa, un dezastru si ca nimic bun nu ti se intampla, nu faci decat sa iti arunci singura cu cenusa in cap. Ia taurul de coarne, cum ar spune romanul, si te vei linisti. Vei gandi la ce poti face tu pentru TINE, vei constata nu numai ca esti o femeie puternica si priceputa, dar ca esti una care stie sa faca fata oricarei situatii. Retine ca nimic nu este intamplator. Suntem niste magneti ai universului. Nu facem decat sa atragem starea de bine sau de rau, in functie de ceea ce facem si gandim. 

Vrei sa iti imbunatatesti stima de sine? Foarte bine! Gandeste-te ca parerile tale sunt importante pentru cei de langa tine. O femeie cu stima de sine scazuta va crede ca parerile ei nu sunt luate in consideratie si cu timpul acest gand va deveni realitate. Nu vrei asta!

Fii atenta cu aspectul tau fizic. Pentru o imagine buna nu este necesar sa iti cheltuiesti ultimii bani pe haine scumpe, insa este necesar sa te uiti in oglinda si sa fii atenta la aspectul tau fizic. Daca iti place ceea ce vezi te va ajuta sa fii mai increzatoare, iar acest lucru este benefic pentru tine.

Ai grija in ce anturaj te invarti. Daca esti inconjurata de oameni care te critica in mod exagerat pentru orice faci, bine sau rau, daca au atitudine negativa la adresa ta, iti recomand sa te indepartezi de ei. Stiu ca prietenii adevarati sunt aceia care iti spun unde gresesti, dar daca iti vor spune, in mod frecvent, ca esti un esec, vei avea parte de esec tot mai des.

Totusi, a primi critici nu este neaparat un lucru rau daca stii sa primesti criticile si daca sunt justificate. Este neplacut sa fii criticat, dar daca asculti cu calm poti analiza situatia si poti invata sa nu mai repeti greseala.

Acum ca am aflat ce este cu stima de sine nu ne ramane decat sa incercam sa punem in practica cele cateva mici trucuri pentru a deveni mai stapane pe noi si pentru a ne bucura de NOI si de succesul nostru.

 

Sursa: Ana Maria Vasilateanu, Asociatia Telefonul Copilului

Comentarii

04.11.2012 ALINA-Laura

trec prin momente nu chiar frumoase am 2 copii si nu stiu cum sa merg mai departe

ma simt foarte singura

30.10.2012 Anghelina

Sfaturi minunate!Multumim !!!

25.07.2012 DORINA

SUNT SFATURI MINUNATE SI SUNT SIGURA CA MULTE DINTRE NOI AM LUAT IN CALCUL, CA SI NOI SUNTEM IMPORTANTE, DAR DE CELE MAI MULTE ORI NE-AM LASAT INTR-UN COLTISOR PERSONALITATEA NOASTRA SI AM LUPTAT NEOBOSITE PENTRU CEI DIN JURUL NOSTRU (COPIL SI SOT). DAR, ANII TREC SI LUCRURILE VOR REVENI LA NORMAL, CAND MICUTII NOSTRII CRESC. AM UN BAIETEL MINUNAT, CARE IN TOAMNA VA IMPLINI 4 ANISORI! A FOST FOARTE GREU, DAR MA SIMT O FEMEIE IMPLINITA SI IMI IUBESC ENORM COPILUL SI SOTUL! FRUNTEA SUS FETELOR!

14.04.2012 Hosu Madalina

Va multumesc ca existati si ca sunteti alaturi de noi!!!

10.02.2012 florica

Buna ziua

Am avut o problema cu Stima de sine,eu ma cam subestimam si mai mult a-mi pasa de cei din jur.O perioada credeam ca dau cu stangul in dreptul ,nimic nu a-mi iesea cum vroiam.Cred ca si anturajul a avut un efect asupra mea si mi-am dat seama cam tarziu..Acum ma gandesc ca am fost si sunt o luptatoare ,am cazut si m-am ridicat si nu m-am lasat invinsa.multumesc pentru explicatii

11.11.2011 nicoleta.radu1

Ce faci atunci cand ai stima de sine si iti iei propriile decizii, insa de multe ori persoane la care tii si pe care uneori ai vrea sa te bazezi, te lasa tot pe tine sa decizi..doar ca esti puternica...sau stii tu mai bine...sau mereu te-ai descurcat? Nu obosesti pana la urma si de multe ori simti ca faci numa tu, ca numa tie ti se scot ochii?

21.09.2011 katea14

Va multumesc din suflet pentru tot ceea ce faceti pentru noi!

02.05.2011 balasamirela

Buna! Sunt mama, am o fetita de 14 ani si sunt casatorita de 18. De ceva timp ma simt extrem de singura. Cred ca am facut o depresie care imi afecteaza relatiile cu familia si cu cei din jur. Sunt mereu trista si plang foarte usor. Nu stiu daca este firesc dar sotul meu nu are nici un prieten, de aceea, eu m-am inchis intr-o carapace si parca nimic nu ma mai multumeste. Cred ca am nevoie de ajutor! Vreau sa-mi spuneti daca e normal ca sotul meu sa nu socializeze cu nimeni. sunt intr-un oras strain unde nu am rude, iar persoanele care mi-au fost aproape la un moment dat s-au distantat. va rog ajutati-ma!

27.04.2011 batala

nu pot sa spun decat: MULTUMESC

13.04.2011 arlene

Excelente sfaturi!

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici