Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Cuvintele pot rani

Secretele comunicarii

 

Nu de putine ori ai auzit spunandu-se ca nimic nu doare mai rau decat cuvintele aruncate la intamplare sau la suparare. Cum ai reactionat cand ti-au fost adresate cuvinte jignitoare sau violente? Te-au afectat intr-un fel sau altul sau ai avut putere sa mergi mai departe si sa ignori vorbele urate de la cei rau intentionati? 

Cum reactionezi cand iti sunt adresate cuvinte grele pe care le poti simti ca loviturile de pumn, ca pe niste lovituri ce te pot distruge? Sunt cuvinte care imping la omor sau la sinucidere, care lasa urme adanci in sufletul oamenilor. Sau poate ca ti-au fost adresate pe nedrept cuvinte la care nu te-ai fi asteptat. Au existat, cu siguranta, si momente in care un cuvant te-a ranit mai mult decat ar fi facut toata viata un om. 

Dar cum te aperi de cuvinte care te pot otravi, care pot fi transformate in tortura, cu care unii oameni isi doresc sa se impuna, sa te descalifice? Cum te aperi si cum reusesti sa nu fii afectata de violenta cuvintelor? 

Sta in puterea ta sa fii responsabila si sa nu accepti sa te afecteze niste cuvinte aruncate la suparare sau din rea vointa.

Stii ca daca iti doresti sa fii respectata, trebuie sa te faci respectata si, la randul tau, sa respecti pe cei de langa tine. Aceeasi regula se aplica si in cazul cuvintelor. 

Poate ca nu e usor, dar cu siguranta iti va prinde bine sa inveti sa imblanzesti cuvintele. Sa renunti la acele cuvinte dureroase si grele, distrugatoare, pe care le-ai folosi la nervi. 

Nimanui nu ii face placere sa auda cuvinte grele, pe care mai tarziu tu, care le-ai spus, sa le regreti, dar sa fie prea tarziu. 

 

Sursa: Ana Maria Vasilateanu, Asociatia Telefonul Copilului

Comentarii

24.03.2012 horizon

Buna. De cele mai multe ori uitam cand ii ranim pe cei din jur insa nu cand ni se intampla noua. E mai simplu sa ne consideram "victime". Ar trebui sa ne schimbam pe noi intai si apoi sa ii judecam pe ceilalti. De regula cel de langa noi se poarta urat pentru ca noi ii permitem asta. Daca noi am spune STOP si nu i-am mai tolera atitudinea lucrurile ar sta altfel.

27.11.2011 panaite mihaela

Buna ziua ,sunt injurata zilnic si umilita cu cele mai urite si pornografice cuvinte ,asta in fata baiatului de 14 ani si in fata parintilor mei. imi este teama sa nu aiba urmari aspra copilului,nu am cum sa-l opresc .cum as putea eu sa fac fata,imi spune cineva?

29.05.2011 roxana-laura

buna. da, de multe ori sunt jignita si injosita pe nedrept. de ce oare imi spune astfel de vb? cica mi le spune la suparare, dar nu i-am facut nici o suparare ca sa fiu jignita in fel si chip. Oare asa meritam noi femeile sa ni se vb? La cate facem ptr. casa, ptr. ei si copii. Oare asa a lasat d-zeu sa fim tratate? o zi buna. roxana

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici