Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Daca sunt invitata la un interviu, cum sa ma comport?

Tu si profesia ta

Din moment ce ai ajuns in acest stadiu, felicitari, inseamna ca scrisoarea de intentie si CVul tau au atras atentia. Acum, angajatorul, sau reprezentantul acestuia, sunt pregatiti sa aiba o discutie cu tine. Ai grija ca de la momentul stabilirii intalnirii sa intrebi cat va dura interviul si verifica ca ai inteles bine adresa si ora la care ai fost programata.

Desi nici un angajator nu se aseamana si este dificil sa fim pregatiti pentru ce ne asteapta, ne putem axa pe prezentarea aptitudinilor, care poate fi chiar mai important decat ce vreti sa spuneti. Inainte de urmatorul interviu pregateste-te si aminteste-ti ca sunt  cateva arii de o importanta covarsitoare.

Increderea in tine se vede, nu se demonstreaza! Noi comunicam nu numai verbal sau scris, ci si non-verbal. Daca tinem cont ca, ceea ce este perceput in cea mai mare parte este limbajul non-verbal, atunci, angajatorul “citeste si interpreteaza” gesturile tale, mimica fetei, contactul vizual, postura, tinuta.  Toate acestea sunt si ingredinetele care arata cat de multa incredere ai in tine.

Iata cateva invataturi pentru a demonstra increderea:

•    Imbarca-te decent, curat, ingrijit. Imbarca-te corespunzator postului la care aspiri. Evita decolteurile, tinutele extravagante, culorile  stridente, machiajul puternic...
•    Stai dreapta, relaxata si adopta o postura eleganta, ingrijita. Nu uita ca prima impresie conteaza!
•    Priveste interlocutorul in ochi si strange-i ferm mana atunci cand faceti cunostinta. O mana moale, umeda, nu arata incredere.
•    Aseaza-te drept si incet pe scaun, arata-ti interesul.
•    Asculta cu atentie ce ti se spune, aminteste-ti ca te-ai pregatit si ai cateva informatii despre companie pe care le poti folosi in timpul interrviului.Lasa persoana care te asculta si vada ca ai inteles ce a vrut sa spuna.
•    Observati  stilul angajatorului si potriviti-va cu acel stil. Daca eset sobru, fii sobra, daca este relaxat, fii si tu asa...cu masura.
•    Foloseste limbajul adecvat. (Atentie la folosirea jargoanelor sau cuvinte referitoare la varsta, ras, religie, politica sau preferinte sexuale – acestea poate duce la oprirea imediata a interviului).


Autor: Roxana Braga, expert in formare profesionala

Comentarii

22.12.2011