Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Contractul de munca. Obligatii si drepturi

Tu si profesia ta

O etapa foarte importanta a angajarii: discutia adupra contractului de munca pe care il semnezi cu noul angajator. Chiar daca salariul tau depinde de el, contractul individual de munca trebuie evaluat si negociat in functie si de nevoile tale, nu numai ale angajatorului.

Inainte de a semna un contract de munca, citeste cu mare atentie clauzele ce stabilesc programul de lucru, zilele de concediu, drepturile si obligatiile angajatorului si ale angajatului, salariul brut si durata contractului.

Sunt cateva elemente care sunt importante si obligatoriu sa apara intr-un contract de munca:

  • identitatea partilor;
  • locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri;
  • sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului;
  • functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului;
  • criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;
  • riscurile specifice postului;
  • data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele;
  • in cazul unui contract de munca pe durata determinata sau al unui contract de munca temporara, durata acestora;
  • durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul;
  • conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia;
  • salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul;
  • durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana;
  • indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile de munca ale salariatului;
  • durata perioadei de proba.

In cazul in care persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, urmeaza sa isi desfasoare activitatea in strainatate, contractul individual de munca trebuie sa cuprinda informatiile de mai sus,  precum si: 

  • durata perioadei de munca ce urmeaza sa fie prestata in strainatate;
  • moneda in care vor fi platite drepturile salariale, precum si modalitatile de plata;
  • prestatiile in bani si/sau in natura aferente desfasurarii activitatii in strainatate.

Orice modificare adusa unuia dintre elementele de mai sus in timpul executarii contractului individual de munca este mentionata in acte aditionale, care trebuie incheiate intr-un termen de 20 de zile  lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege. •    Atentie la clauze! Acum, cand scriem acest articol noul Cod al muncii tocmai a intrat in vigoare. Potrivit acestuia, la incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, în schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta. Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul. Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.

Separat contractului de munca se ataseaza fisa postului unde sunt specificate pe larg atrtibutiile. Cursurile, specializarile, stagiile de pregatire pot avea si acestea clauze. E important sa ai grija la mentiunile facute in acest sens, deoarece este posibil sa platesti o parte a acestor pregatiri. Durata acestor clauze trebuie sa fie limitata la o anumita perioada de timp, de obicei un an.

Fisa este cea care determina atributiile fiecarui post in parte, si trebuie semnata de luare la cunostinta, atat de angajat, cat si de angajator. Fisa postului trebuie schimbata ori de cate ti se modifica functia si atributiile specifice acesteia.

  • O data cu semnarea contractului de munca cum spuneam mai sus, se face si instructajul de protectie a muncii. Ia foarte in serios aceasta activitate pentru ca legea este foarte severa. 
  • Fisele de Instructaj periodic in Securitate si Sanatate in Munca (SSM) si Prevenirea si Stingerea Incendiilor (PSI) contin traseul si durata pe care le faci zilnic de-acasa pana la serviciu si inapoi, si trebuie semnate la perioada stabilita de organizatie prin contractul ei, in semn de luare la cunostinta a instructajelor specifice normelor de SSM si PSI pentru fiecare perioada in parte. Nu uita, ca si tu esti responsabila (sau in primul rand tu esti responsabila) de sanatatea si viata ta. 

 

Autor: Roxana Braga, expert in formare profesionala

Comentarii

Nu exista nici un comentariu

Intra in contul tau

Intra in contul tau

Vrei sa beneficiezi gratuit de facilitatile proiectului?

Fa-ti cont

Ai nevoie de sprijin?

Nu esti singura!
Vino in centrele noastre de consiliere

Sau suna la 116 111. Apel gratuit din retelele TELEKOM ROMANIA
Da click si citeste

Doneaza <b>2%</b> din impozitul pe venit pentru cauza mamelor aflate in dificultate!

Sustine campania Facebook Twitter Yahoo! Messenger Email

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici