Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Tu decizi pentru tine!

Dezvoltare personala

 

Cu siguranta o cunosti ca actrita, dar poate nu stii ca a facut deja zeci de roluri, deloc putine, in teatru si film, acasa sau peste hotare. E o femeie frumoasa - cum altfel ar fi putut ajunge sa ne reprezinte pe scena din Las Vegas a competitiei Miss Univers cu ani in urma? – dar nu pe asta s-a sprijinit in evolutia ei, ci pe o continua dorinta de autodepasire. Baletul clasic, echitatia, iernile la ski sau patinaj, inotul si chiar indrazneala de a obtine licenta navala (maritima si fluviala) sunt parte din viata ei, dar nu va asterne pe hartie in cele ce urmeaza nimic din toate astea. Sunt convinsa ca o vei descoperi cu surprindere, o alta Daniela Nane. Ia un ragaz sa o citesti si sunt convinsa ca te vei intelege mai bine. (Andreea Marin Banica)

Am in fata un splendid buchet de trandafiri albi. Il admir zambind si ma gandesc sa scriu despre lucrurile care ii inspira pe oameni, despre chei care ne deschid porti catre bucuria de a trai din plin. Hugo spunea ca „Exista un singur lucru mai puternic decat toate armatele lumii: o idee careia i-a venit timpul”. Poate ca a venit timpul sa constientizam ca noi si lumea ne schimbam cu rapiditate si ca iese la iveala o noua realitate, care sterge multe din invataturile vechi, din mituri si din „adevarurile infailibile”. Ma refer la faptul ca din ce in ce mai multi oameni au inceput sa caute raspunsuri la intrebari despre ei insisi, despre Dumnezeu, despre motivele pentru care se afla pe Pamant si, mai mult decat orice, despre ceea ce ii asteapta maine.

Cine sau ce e Dumnezeu pentru noi? Mai intai trebuie sa recunoastem ca Dumnezeu este in interiorul fiecarui suflet, El nu e o fiinta uriasa cu barba alba, cu opinii de neclintit si reguli stricte. Religiile lumii nu sunt in acord asupra multor probleme, oricare ar fi numele si descrierile variate ale lui Dumnezeu, in ciuda miturilor si povestilor contrastante despre Creatie. Asupra unei singure idei toate par a fi categorice: faptul ca cea mai inalta cunoastere si iluminare, realizarea suprema a spiritului uman sunt continute intr-un singur adevar: IUBIREA.

Camus scria: „am o singura datorie, aceea de a iubi”. Iubirea e simpla si curata si indeamna sa te conduci dupa adevarul din inima ta, cu curaj si fara sentimente de vina, atat timp cat nu faci vreun rau niciunei alte fiinte. Sa te cunosti, sa te ierti si sa te iubesti pe tine insati, asa vei fi capabila sa oferi si celorlalti iertare si iubire. Sa-ti urmezi mesajul sufletului, pe care il percepi prin constiinta, instinct si intuitie. „Iubeste si fa ce vrei!” rezuma Sfantul Augustin. Ti se cere sa te pui o clipa in locul celuilalt, atunci cand esti tentata sa incepi sa-l judeci. Ti se cere sa te iubesti neconditionat si sa oferi si celorlalti iubire, rabdare, acceptare, intelegere, compasiune. Iubirea din inima ta este inteligenta suprema a sufletului tau, esenta existentei tale. Treci dincolo de analiza mentala, patrunde in inima ta si acceseaza scanteia de divinitate pe care o simti arzand mereu acolo. Din acel loc sa iei decizii pentru viata ta, daca vrei sa fii fericita.

Si e normal sa ne dorim sa fim fericiti. Cand nevoile de baza ale supravietuirii sunt atinse, oamenii lucreaza pentru imbunatatirea conditiei lor umane. Unii doresc din ce in ce mai mult confort, crezand ca el e sinonim cu fericirea, dar cand descopera ca se simt la fel de nesiguri de ce vor si ca nu reusesc sa se simta multumiti pe termen lung, ajung de multe ori la stari de anxietate, la depresii sau autodistrugere. Altii, care vor sa inteleaga mai mult din cum functioneaza lucrurile, ajung sa-si doreasca o relatie armonioasa cu ei insisi si sa-si ridice nivelul de constiinta spirituala. Ei nu mai sunt blocati, focalizati pe nivelul mental si incep sa-si simta sufletul. Se elibereaza de lipsa valorii de sine, de vina si remuscare, de frica de esec, afland ca nu exista „mari erori” in viata, ci doar „lectii” care te invata cum sa mergi mai departe. Inimile lor se deschid pentru compasiune si iubire neconditionata. Ajung la un nou nivel de intelegere a Divinitatii, a vietii si a omului, a cine suntem noi cu adevarat. Si de la acest nivel de constientizare despre natura realitatii supreme vor ca visele lor frumoase sa devina realitate. 

Intrebati ce-si doresc mamele pentru copiii lor. Vrem ca ei sa fie fericiti, nu-i asa? Atunci sa-i invatam sa iubeasca! Multi au fost sfatuiti sa nu-si deschida inima cu adevarat, sa nu stabileasca relatii oneste cu o alta fiinta umana, din teama de a nu fi raniti. Nu-i protejam de suferinta inoculandu-le frica de a-si trai visele, ci invatandu-i sa-si asculte vocea sufletului, prin care ne sopteste Dumnezeu.

Eu cred ca e fals ca Divinitatea a interactionat si a vorbit omenirii numai in urma cu mii de ani. Pare inexplicabil de ce multa lume accepta faptul ca in trecut ingerii au aparut in visele sau in fata oamenilor cu regularitate si ca Dumnezeu a vorbit diversilor profeti si lideri din istorie, iar acum, in timpurile noastre, refuza sa creada ca se mai intampla asta. Propriul suflet te ajuta sa discerni ceea ce e adevarat de ceea ce nu e, intrebandu-te pe tine insati despre autenticitatea oricarei informatii de la orice sursa si fiind atenta la ce simti. Raspunsurile corecte sunt primele tale reactii intuitive la auzul oricarei informatii sau in orice situatie. E vital sa inveti sa ai incredere in propria intuitie si sa recunosti mesajul de la sufletul tau, adica de acolo de unde toate adevarurile sunt cunoscute. Decat sa ceri raspunsuri sau sfaturi de la altii, mai bine intreaba in inima ta. Nu te bloca in analizarea sau evaluarea informatiilor pe care le primesti, sa ai incredere in ce simti mai mult decat in masinatiunile mintii tale. Oricand simti ca sufletul iti „vorbeste”, fii atenta. S-ar putea sa nu vrei sa dai crezare unor informatii, pentru ca nu-ti sunt confortabile, dar daca simti ca sunt reale, ai incredere in reactia ta. Dimpotriva, atentie la ceva care ar putea sa para real, dar daca ai indoieli, daca simti rezistenta in interior, ai incredere in raspunsul pe care ti-l ofera omniscienta propriului suflet.

„Singurul tiran pe care il accept in lume este vocea inca sfioasa din interiorul meu”, spunea Mahatma Gandhi. „Tiranul” din sufletul meu ma obliga sa continui sa scriu despre acest subiect, sperand ca fortele Universului vor face ca mesajul meu sa ajunga la cele care sunt pregatite sa-l primeasca. Scriu ca sa iti sugerez sa-ti pui intrebari despre directia in care iti duci viata. Scriu pentru a te incuraja sa fii cel mai frumos om care poti fi si sa te bucuri de fiecare pas al calatoriei tale pe Pamant. Sa te bucuri si de trup, de emotii, de polaritatea in care existam, invatand ca totul e doar un joc pe care sa-l jucam frumos impreuna.

Daca te-ai putea vedea asa cum te vad eu! Eu pot vedea splendida forta care exista in fiecare dintre noi! Pot vedea potentialul si talentul care iti sunt la indemana atunci cand alungi din viata ta frica, dubiile si lipsa de incredere. Multi oameni se plang azi ca sunt obositi, deprimati, teribil de stresati. In principal, stresul apare atunci cand ne fortam sa facem lucruri pe care nu dorim sa le facem, ori atunci cand ne abtinem sa facem lucruri pe care dorim sa le facem. Simplu. Nu esti obligata sa faci ceva, oricand ai si alte optiuni! E adevarat ca deciziile radicale pot fi dureroase, dar asta nu inseamna ca nu ai solutii. Napoleon credea ca sunt doar doua parghii pentru a misca oamenii in directii constructive: interesul si frica. Intre timp omenirea a mai evoluat si incepe sa-si faca simtita prezenta din ce in ce mai putin timid o noua motivatie: constiinta. In bagajul vietii ni s-a pus instinct, intuitie, inspiratie, simt al onoarei, in proportii potrivite pentru a fi ajutati sa stim ce e bine si ce e rau pentru noi. Dar se intampla sa nu discernem ca ceea ce ni se pare necesar e, de fapt, daunator. Sau invers. Incercarile prin care trecem sunt oportunitati de dezvoltare si, datorita existentei sale, legea liberului arbitru ne da dreptul sa actionam cum vrem, pentru ca acest ingredient al sufletelelor e capabil sa ne tina pe calea cea buna, numai si numai daca ne dorim sa alegem acest lucru.

Eu aleg sa cred ca exista o forta dincolo de faptele vizibile din cotidian, o forta care genereaza coincidente si evenimente sincron care sa-mi lumineze drumul pe care pasesc. Aleg sa cred ca sirul intamplarilor din viata mea a fost dirijat pentru dezvoltarea mea optima, pentru cresterea fortei interioare de care am si voi avea nevoie. Aleg sa cred ca majoritatea evenimentelor pe care le traiesc sunt atrase de puterea campului de asteptari pe care il alimentez. Liberul arbitru e un instrument incantator si in fiecare clipa a vietii pot opta pentru directia in care doresc sa merg, constienta ca fiecare decizie influenteaza forma in care imi apare maine viitorul. Exista o varianta optima a calatoriei si ea se numeste „destin”. Poti alege daca il urmezi sau nu, daca ii intarzii implinirea sau chiar il anulezi, dar te vei simti inspirata si implinita doar atunci cand vei actiona in armonie cu planul tau pentru aceasta viata. Si aici reamintesc de nevoia de a te cunoaste si intelege suficient de bine pe tine insati, incat sa respecti dorintele si nevoile profunde ale sufletului tau. A te aseza pe tine insati in centrul vietii tale nu este nici egoist, nici egocentric. Este recunoasterea responsabilitatii de a-ti pune viata in concordanta cu atentionarile date de suflet si de constiinta si, in plus, acceptarea consecintelor tuturor alegerilor din viata ta. 

Te indemn sa afirmi raspicat si sa traiesti purul adevar al inimii tale. Foloseste-ti discernamantul. Eu nu-mi permit sa-ti spun ce alegeri sa faci. Tu iei deciziile, pe baza propriei integritati interioare. Totusi, in cotidianul tensionat si presant, te ajuta sa-ti amintesti ca traiesti autentic doar atunci cand alegerile si actiunile tale reflecta responsabilitatea cuvenita fata de tine insati si fata de cei din jur. Sa-ti permiti luxul de a fi sincera, de a face propriile alegeri, de a trai si crea dupa propriile principii. Sa fii absolut cinstita si corecta cu tine insati. Sa ai o desavarsita incredere in tine si sa faci ceva doar pentru ca e important pentru tine, nu pentru felul in care te pot percepe ceilalti. Cand esti tu insati si exprimi propriul tau adevar intrinsec, traiesti integru si esti fericita. Si nu e nimic special de facut, nimic din ce    n-ai fi in stare sa faci: apreciaza frumusetea si binecuvantarea din viata ta si fii recunoscatoare pentru ele; priveste, asculta, simte calea pe care patrunzi clipa de clipa; fii puternica, pasnica, inteleapta, intelegatoare. Si atunci vei incepe sa simti ca traiesti cu adevarat. Iti garantez. 

SURSA: DANIELA NANE

 

Comentarii

20.10.2011 alidazar

Superb! Este adevarat, dar e greu sa iti asculti uneori inima, e greu sa vezi ca nu ai luat decizia corecta, e greu sa nu mai fii ce ai fost si sa nu poti sa faci absolut nimic. E greu

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici