Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Simte-te bine in pielea ta

Frumusete

Dupa 10 ani de experienta in lumea industriei de frumusete, Dana Sota a reusit sa afle multe dintre „secretele” frumusetii pe care vi le impartaseste cu inima deschisa. Dana este genul de femeie pe care, daca o intalnesti alaturi de fiul ei de 20 si ceva de ani, risti sa crezi ca sunt un cuplu, nu mama si fiu. Ii poti afla povestea de viata si poate n-ar fi rau sa faci rocada si sa revii aici abia dupa ce o cunosti indeajuns cat sa intelegi mai bine cine e profesionistul de la care poti invata lucruri utile pentru tine, ca femeie. (Andreea Marin)

 

Nu va speriati, nu va voi povesti despre cine stie ce creme scumpe sau proceduri hi-tech greu accesibile, ci mai degraba veti gasi in cele ce urmeaza sfaturi utile, practice si usor de urmat pentru a arata si a va simti bine in propria piele.

A te ingriji si a da atentia cuvenita aspectului tau exterior nu mai este o frivolitate in ziua de azi cand aproape totul, din pacate, se bazeaza pe imagine. Stim cu totii cat de importanta este prima impresie cand abia cunosti pe cineva, indiferent ca este vorba de noi prieteni sau de relatii profesionale.

Din pacate, societatea ne obliga sa ne comparam permanent cu copertele revistelor glossy, acolo unde modelele sau starurile arata impecabil, standardele impuse noua, femeilor obisnuite, fiind foarte ridicate. Sa nu uitam insa de fotoshop, programul de computer care sterge riduri si in general orice fel de imperfectiuni. Sa nu uitam de luminile bine puse de fotografi profesionisti si efortul facut de stilisti pentru a pune in valoare vedetele. Uneori – nu intotdeauna, cunosc si persoane care nu accepta sa devina altcineva pe coperta doar ca sa arate mai bine, ci tin la realitate -  coperta este astfel „construita” incat duce la crearea unor trupuri perfecte. Deci: nu va raportati la coperta revistei preferate. 

Parerea mea este ca fiecare femeie este frumoasa in felul ei, nu exista femeie care sa nu aiba macar o trasatura atragatoare: ochii, parul, tenul, mainile, decolteul, buzele, modul placut de a interactiona si caldura pe care o emana prin felul de a vorbi. Trucul este ca aceste trasaturi sa fie puse in valoare. Sunt sigura ca ati observat ca multe femei nu stiu cum sa faca acest lucru si, din pacate, chiar si ceea ce este frumos este estompat, trecand neobservat, pentru ca uneori ne inchipuim ca este mult prea greu si costisitor sa avem grija de noi cum se cuvine. 

De multe ori sunt intrebata care este secretul meu, cum de arat atat de bine la 45 de ani. Nu este infatuare, ci pur si simplu o realitate faptul ca sunt confundata adesea cu prietena, nicidecum mama fiului meu, si asta ma maguleste, fireste. Nu am avut nevoie pentru coperta cartii mele de nicio corectura pe chip sau pe trup. Cu riscul de a dezamagi, spun ca nu am folosit cine stie ce tratamente minune sau potiuni magice pentru a ma mentine, ci mai degraba am incercat sa-mi creez un stil de viata ordonat, fara excese de niciun fel, dar si fara frustrari majore. Am invatat sa-mi ascult propriul organism, sa-i respect cerintele si, acolo unde este cazul, sa-l ajut. Am inteles cat de importante sunt alimentatia, miscarea, somnul, aplicarea unei creme hidratante si a celei cu factor de protectie, consumul celor 8 pahare de apa pe zi si nu in ultimul rand, prezenta oamenilor pozitivi si dragi in viata mea. Si inca ceva: nu ai nevoie neaparat de bani multi ca sa ai grija de tine!

Evident, am facut si eu greseli, ca toata lumea, dar odata cu trecerea timpului pasiunea si experienta acumulata in domeniu m-au facut sa stiu sa aleg ceea ce este mai bun pentru mine, ceea ce mi se potriveste. Si, ca sa va dau un exemplu, la 20 de ani ma fardam din plin: ochi conturati, blush, buze rosii. Asta probabil pentru ca-mi fusesera interzise cu desavarsire fardurile pana atunci. Nu stiam regula de baza a machiajului, si anume faptul ca doar o trasatura a fetei trebuie sa iasa in evidenta, iar restul sa fie cat mai naturale. Acum nu as indrazni sa ies din casa machiata astfel nici pana la coltul strazii, dar atunci mi se parea ca sunt intr-adevar speciala. Dar din greseli invatam, nimeni nu le stie pe toate de la inceput!

 

Pielea, invelisul nostru protector

Pielea este cel mai mare tesut pe care il are organismul uman si cantareste 15-20% din totalul greutatii noastre corporale. Ca orice alt organ, ea are de indeplinit niste functii pe care este bine sa le cunoasteti, ca sa o ajutati (sau macar sa nu o impiedicati) sa si le indeplineasca.

Pielea are in primul rand rol protector, delimiteaza mediul extern de organele interne si contine celule cu rol important in sistemul nostru imunitar. Functia senzoriala a pielii se datoreaza terminatiilor nervoase care reactioneaza in functie de temperatura, la vibratii si atingere, la presiune si durere.

De asemenea, pielea regleaza temperatura corpului pentru ca acesta sa se adapteze variatiilor de temperatura de afara. Trebuie sa stiti ca, pentru a ne pastra pielea frumoasa si tanara mai multa vreme, trebuie sa evitam schimbarile bruste de temperatura, expunerea la soare in exces sau la temperaturi foarte scazute iarna. 

Tot prin piele se face si controlul evaporarii lichidelor (transpiratiei), de aceea este foarte important sa nu se piarda lichide in cantitati mari, odata cu ele fiind eliminate si sarurile esentiale pentru organism.

Pielea este magazia ce stocheaza lipide si apa, in timp ce sintetizeaza vitaminele D si B, prin actiunea razelor UV. Functia de absorbtie este de asemenea foarte importanta, de ea folosindu-se medicina si cosmetica prin crearea produselor de ingrijire ce au la baza ingredienti activi.

In general, tenul este impartit de catre specialisti in 4 categorii: ten normal, uscat, gras si mixt. Este foarte important sa ne cunoastem exact tipul de ten, pentru a sti ce fel de creme sa folosim. Puteti gasi aceasta informatie  pe etichetele multor produse de ingrijire, pentru a va usura alegerea.

Un alt aspect care trebuie avut in vedere este ca tenul nostru evolueaza, nu trebuie sa ne raportam la tenul pe care il aveam la 20 de ani, cand avem deja 40. Varsta, schimbarile hormonale, alimentatia, fumatul, expunerea la soare, medicamentele folosite in exces, predispozitiile genetice, toate influenteaza modul in care tenul nostru se transforma. Si anotimpurile pot schimba tipul tenului, astfel ca vara avem nevoie doar de o lotiune sau un gel hidratant, in timp ce iarna avem nevoie de o crema mai bogata.

Multe femei folosesc gresit produsele de ingrijire si de aceea tenul lor nu numai ca nu arata bine, dar poate suferi transformari si chiar probleme dermatologice serioase.

Din proprie experienta va pot sfatui ca nu trebuie sa cumparati produse de ingrijire in functie de varsta, fiecare dintre noi avand cu totul alte necesitati, chiar daca varsta biologica este aceeasi. Cu siguranta ati vazut persoane de 30 de ani care arata de 40 si invers. Consider complet gresit ca un ten fara riduri sa fie tratat cu creme anti-rid doar pe baza certificatului de nastere, cum la fel de gresit consider ca un ten de 30 de ani,  patat sau ridat prematur datorita stilului de viata (soare, fumat etc.) sa nu foloseasca un produs reparator.

Iata cateva reguli de baza care nu pot fi respectate doar din cand in cand daca dorim rezultate pe termen lung; ele sunt general valabile, pentru toate categoriile de varsta:

  1. Demachiati-va dimineata si seara, indiferent daca purtati machiaj sau nu. Praful si aerul poluat ne agreseaza tenul si ne incarca porii putin cate putin, zi de zi. 
  2. Folositi, pe langa produsele specifice de ingrijire, si pe cele cu SPF, chiar si atunci cand nu mergeti la soare - lumina puternica poate fi la fel de nociva ca si razele soarelui.
  3. Lasati-va de fumat si nu consumati alcool in exces (deshidrateaza).
  4. Nu stati la plaja intre 11.30 si 15.00, mai cu seama ca problemele mediului din ultimii ani s-au agravat si cazurile de afectiuni care merg pana la cancerul de piele s-au inmultit ingrijorator.
  5. Nu pierdeti noptile decat absolut ocazional; in timpul somnului intregul organism se reface, inclusiv pielea.
  6. Hidratati-va, beti minim 2 litri de apa pe zi, aplicati produse de hidratare - nu sunt neaparat scumpe si nici greu de gasit; o piele hidratata va arata intotdeauna mai tanara si se va rida mai tarziu.
  7. Incercati sa traiti cat mai relaxat, echilibrat si sanatos: faceti miscare sub orice forma (mersul pe jos e la indemana oricui), mancati corect (sa nu va lipseasca fructele, legumele, pestele); hraniti-va mai des si in cantitati mai mici (cel putin o data la 3-4 ore), bucurati-va in fiecare zi de lucrurile marunte si ganditi pozitiv. O fata incruntata va arata mai imbatranita decat una relaxata. 

 

Totusi, pentru multa lume este importanta si clasificarea produselor de ingrijire in functie de varsta, de aceea iata care e parerea mea:

Intre 16 si 25 de ani

Cel mai important la aceasta varsta (mai ales la 16 ani) este sa invatati sa va ingrijiti corect si sa va formati o rutina zilnica, esentiala unui ten frumos si sanatos. Folositi creme hidratante pentru fata si corp, iar daca va confruntati cu acnee, mergeti la medicul dermatolog. Nu neglijati acest aspect si nu incercati sa tratati singure sau doar la cosmeticiana acneea, puteti ramane cu semne pe fata pentru toata viata si problema nu se rezolva daca are o cauza interna (de pilda, una hormonala), ci cel mult se amelioreaza pe moment.

Folositi creme cu protectie solara inca de pe acum; insist asupra acestui aspect deoarece fetele tinere nu realizeaza importanta acestor produse. Ele sunt insa esentiale pentru modul in care se va pastra si va arata pielea peste ani. Soarele este vinovat pentru 80% din imbatranirea cutanata (ca sa nu mai vorbesc despre cancer), iar fenomenul de fotoimbatranire are efect cumulativ. Orice ora de expunere la soare fara SPF se aduna pe fata sub forma de riduri si pete, colagen si elastina pierdute pentru totdeauna (aceste fibre odata distruse nu se mai refac).

Nu mergeti la culcare fara sa va demachiati, oricat de tarziu ar fi! Spuneam ca noaptea tenul se reface, deci are mare nevoie sa fie curat si sa „respire”. Daca raman pe fata urme de farduri sau praf acumulat in timpul zilei, porii se incarca, tenul se asfixiaza si apar tot felul de probleme.

 

Intre 25 si 35 de ani

Se presupune ca deja va cunoasteti bine tenul si ca aveti o rutina clara de ingrijire.

In afara de „regulile” generale de mai sus, puteti incepe sa folositi creme specifice pentru zona ochilor, de hidratare sau, dupa nevoie, anti-rid (cele pentru primele semne de imbatranire). Pentru fata puteti folosi seruri de hidratare cu putere mai mare de penetrare si produse usoare anti-rid, daca e nevoie. Cremele cu antioxidanti (vitaminele A, C si E), cu coenzime si aminoacizi sunt deopotriva binevenite, ajutand la protectia impotriva diferitilor factori nocivi de mediu (soare, poluare, etc.). Mastile, curele de doua – patru saptamani pe an cu diferite produse pentru energizare, albire, peelinguri cu diferite enzime sau acizi de fructe aduc un plus ingrijirii obisnuite. Incepeti sa folositi gomaje de 2 -3 ori pe saptamana pentru a elimina celulele moarte sau dischete speciale pentru peeling.

 

Intre 35 si 45 de ani

Produsele noi care trebuie sa apara pe raftul vostru din baie sunt cele anti-rid si de tratament. Acum incep sa se vada bine ridurile de expresie, dar si cele datorate altor factori, pielea isi poate pierde din stralucire si elasticitate, poate deveni terna si opaca. 

Este importanta in continuare hidratarea (acidul hialuronic este un ingredient excelent), dar este obligatoriu sa adaugati si altfel de produse: seruri cu acizi de fructe (AHA sau alti acizi) sau creme cu ceramide si liposomi.

 

Peste 45 de ani

Acum trebuie sa primeze intr-adevar produsele de tratament care au eficienta crescuta si contin ingredienti activi in concentratie mare. Adaugati in rutina voastra de ingrijire creme cu retinol (derivat al vitaminei A) care ajuta la productia proprie de colagen si elastina, imbunatatind astfel fermitatea tenului. Pentru un rasfat suplimentar, incercati produsele cu caviar, aur sau pulbere de diamant!!!

In rest, seruri si creme anti-rid, cure de tratament intensiv la fiecare schimbare de sezon (se gasesc sub forma de fiole), masti si peelinguri specifice tenului si varstei.

Nu am amintit aici insa de faptul ca, pe langa ingrijirea de acasa, puteti merge periodic la cosmetica. Tratamentele pe care le face o cosmeticiana priceputa pot sterge timpul si oboseala de pe chipul oricui. La aceasta varsta, chiar sunt recomandate vizitele lunare la un astfel de cabinet.

 

Am intalnit femei foarte atente cu tenul lor, dar care tind sa-si neglijeze pielea corpului. Si e mare pacat! E adevarat, corpul nu este expus permanent factorilor exteriori ca si fata, dar nu trebuie uitat! Gatul, decolteul, mainile, picioarele… pot trada la fel de bine varsta ca si fata.

Curatarea (dusul sau baia), gomajul pentru indepartarea celulelor moarte, cremele si lotiunile pentru hidratare, toate ajuta la mentinerea supletii si sanatatii pielii voastre. Cremele si gelurile pentru decolteu si bust dau fermitate, cele de slabit si anticelulitice tonifica si modeleaza zonele unde sunt aplicate, cremele pentru vergeturi estompeaza micile striatii de pe piele produse in urma unei oscilatii de greutate.

Mainile sunt cele mai expuse agresiunilor de tot felul: de la detergenti pana la expunerea permanenta la factorii de mediu: soare, frig, vant etc. Sapunurile pot fi si ele agresive si indeparteaza bariera lipidica naturala, iar mainile nu sunt protejate de glande sebacee, de aceea trebuie permanent ajutate cu produse specifice de ingrijire.

O atentie deosebita o merita picioarele si talpile, iar produsele create special exfoliaza si sunt racoritoare pentru a le da senzatia de usurare. Pentru venectasii (vasele de sange sparte pe picioare) incercati produse farmaceutice, creme sau geluri recomandate de medic.

 

SURSA: DANA SOTA

Comentarii

08.07.2011 Simona13

multumim de sfaturi... si mult succes in activitatea dvs!

Simona

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici