Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Premiera medicala in Europa: inimi salvate datorita unui nou software de vizualizare 3D

Sanatate

Vestile bune sunt mereu ca o gura de aer proaspat de care avem cu totii mare nevoie si ne bucuram de fiecare data cand aflam ca s-a mai castigat o lupta cu boala. Traim timpuri in care medicina inainteaza cu pasi frumosi, promitatori, iar miracolele ajung sa fie infaptuite de oameni generosi, sufletisti, echipe intregi de medici, cercetatori care depun toate eforturile pentru a da mai multe sperante, mai multe sanse acolo unde boala atinge.

Astazi vestea buna vine de la spitalul Toulouse din Franta, acolo unde trei copii au fost operati pe cord inchis, interventie ce a avut un mare succes datorita unui nou software de vizualizare 3D - "EchoNavigator" - o premiera, de altfel, in Europa. EchoNavigator este o tehnologie revolutionara care permite vizualizarea in marime naturala si 3D a inimii in timpul unei operatii laparoscopice, oferind astfel sanse reale de reusita.

 

Nellie a primit o noua viata

Nellie are 5 anisori si este primul copil din Europa care a primit o noua viata dupa o astfel de operatie. Micuta cu parul saten suferea de insuficienta cardiaca iar interventia era una foarte delicata daca s-ar fi realizat prin chirurgia clasica. Fetita a fost operata pe cord inchis cu ajutorul microchirurgiei de echipa doctorului Philippe Aca, cardiolog si pediatru la spitalul pentru copii, cel care conduce de altfel proiectul de cercetare clinica, iar operatia a avut succes tocmai datorita acestui nou sistem 3D. Timpul de anestezie si de trezire a fost unul moderat iar recuperarea fetitei a fost mai rapida, nu a ramas cu cicatrice pe piept si a putut sa se intoarca acasa dupa doar doua zile de la interventie. La o luna dupa operatie Nellie a putut sa mearga din nou la scoala, iar astazi se poate juca cu fratiorul ei asa cum inainte de operatie nu avea voie.

 

Nellie, primul copil din Europa operat pe cord inchis datorita noului sistem 3D Sursa foto: www.leparisien.fr

Nellie, primul copil din Europa operat pe cord inchis datorita noului sistem 3D 

Sursa foto: www.leparisien.fr

 

Emotionata, mama micutei a declarat: "Poate ca pare banal dar eu si sotul meu am visat mereu sa putem merge cu copiii oriunde, de exemplu la munte, fara sa ne facem griji daca cel mai apropiat spital este suficient de dotat in cazul in care ar apare probleme. Acum, acest lucru este posibil." 

 

Ce este EchoNavigator

"EchoNavigator" nu este la prima minune infaptuita, el fiind folosit in momentul de fata la spitalul Henri-Mondor de Créteil din Franta si in alte cateva spitale europene, insa pana in prezent doar pentru adulti sau in situatii in care a fost in mod special recomandat. Acum, datorita acestui nou software, se poate interveni si la copii, operatia este cu mult mai usor de realizat, nu raman cicatrici iar timpul de spitalizare este de aproximativ 2 zile.

Practic, cu ajutorul lui EchoNavigator se poate vedea cu precizie defectul cardiac al copilului si se poate ghida mult mai bine fiecare miscare in momentul in care medicii introduc sonda pe care o folosesc pentru repararea malformatiilor cardiace, a explicat profesorul Acar, cel care conduce proiectul de cercetare clinica.

In urmatorii doi ani patruzeci de copii urmeaza sa beneficieze de interventii realizate cu ajutorul acestui software, pasul urmator fiind ca EchoNavigator sa ajunga in cat mai multe spitale. 

 

Mihaela Varzan

Sursa: www.leparisien.fr

Comentarii

Nu exista nici un comentariu

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici