Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Posibile consecinte ale unui regim alimentar irational

Nutritie si diete

Posibile consecinte ale unui regim alimentar irational



Democrit spunea ca "Pentru un stomac ce se multumeste cu putin, noaptea nu este niciodata scurta." Ceea ce este cat se poate de adevarat. Traim vremuri in care din ce in ce mai multe persoane apeleaza la diete si cure de slabire deloc sanatoase, care pot avea un cu totul alt rezultat decat cel dorit. Astfel, in loc sa slabeasca, o persoana care urmeaza un regim fara sa fi cerut si parerea unui nutritionist, spre exemplu, sau fara sa consulte un medic cu privire la starea sa de sanatate, poate constata la un moment dat ca in loc sa slabeasca, de fapt se ingrasa. Sau invers.
In cartea Alimentatia rationala scrisa de Maria Ghircoiasiu si Viorica Pogaceanu, pe care v-o recomand cu draga inima, exista un intreg capitol dedicat regimului irational si consecintelor pe care acesta le poate avea. Cred ca una dintre greselile de baza facute mai ales de tinerele care sunt interesate in mod special de numarul de kilograme, este urmarea unor diete alese "dupa ureche", despre care au citit in reviste sau au vazut la televizor ca au functionat in anumite cazuri. O dieta care nu tine cont de starea organismului, de nevoile acestuia, un regim gresit ales pot duce la ingrasare nedorita sau, dimpotriva, la slabire. Si una, si cealalta modifica aspectul corpului dar mai ales al fetei, fapt care se reflecta ulterior si in starea de sanatate a organismului.


La ingrasare apare in primul rand barbia dubla, apoi se ingroasa trasaturile fetei si chiar se schimba forma acesteia. Aceste modificari se datoreaza excesului ponderal care adauga mereu kilograme inestetice si deloc sanatoase. O persoana care urmeaza un regim incorect pentru a slabi, poate acumula de fapt kilograme in plus.


In caz de slabire obrajii devin mai subtiri, pielea capata un aspect flasc, muschii isi pierd tonusul iar trasaturile fetei capata o linie descendenta care ii dau un aspect de tristete. La tenul deshidratat aceste trasaturi devin si mai pronuntate.


In curele de slabire obiectivul principal este corpul, aspectul acestuia, si se tine mai putin cont de consecintele asupra fetei. Ceea ce din pacate putini cunosc este faptul ca, prin slabire, se micsoreaza grosimea stratului adipos. In locul acestui tesut apar spatii lacunare in hipoderm, si astfel este micsorata tonicitatea tesutului cutanat si al muschilor. Atunci cand slabirea este exagerata, tesuturile devin flasce si apar ridurile si pliurile.
O alta cauza o constituie un ansamblu de modificari cunoscute sub numele de atonie (scaderea tonicitatii) si atrofie (deficitul de nutritie). In aceste cazuri obrazul isi modifica conturul si lasa impresia de imbatranire, fara scaderea tesutului adipos.

Pe site-ul scoalamamelor.ro la Sectiunea Ai grija de sanatate - Categoria Nutritie si diete puteti afla mai multe despre detoxifiere, lupta cu kilogramele sau cum sa ii oferim organismului nostru o alimentatie corecta, sanatoasa.


Mihaela Varzan

Comentarii

Nu exista nici un comentariu

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici