Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Cele mai periculoase boli pneumococice si efectele lor pe termen lung - meningita

O mama sanatoasa, un copil sanatos

Meningita este o inflamatie a membranelor (numite meninge) care inconjoara creierul si maduva spinarii. Meningita poate fi cauzata de virusuri si bacterii diferite inclusiv de catre pneumococ.

Semnele clasice si simptomele meningitei sunt durerile de cap, febra si gatul rigid (la adulti si copii mai mari). Simptomele de meningita pot sa apara brusc si pot include, de asemenea, greata si varsaturi, modificari de comportament, cum ar fi confuzie, somnolenta,  sunt alte simptome importante. La sugari, simptomele de meningita sunt adesea mult mai putin specifice si pot include iritabilitate sau oboseala, refuzul alimentatiei si febra. Unele tipuri de meningita pot fi mortale daca nu sunt tratate prompt. Oricine se confrunta cu simptome de meningita ar trebui sa consulte imediat un medic.

Medicul diagnosticheaza  meningita, dupa o istorie completa a problemelor de sanatate si dupa o examinare clinica. Examinarea include manevre speciale pentru a detecta semne de inflamare a membranelor care inconjoara creierul si maduva spinarii (meninge). Pe baza istoricului si examinarii, medicul recomanda cateva teste specifice pentru a ajuta in stabilirea diagnosticului. Testele care sunt folosite in evaluarea persoanelor suspectate de  meningita includ analize de sange pentru a depista  semne de infectie si posibila prezenta a bacteriilor, scanarea creierului (cum ar fi scanarea CT sau RMN ) si analiza lichidului cefalorahidian.

O punctie lombara este cea mai comuna metoda de a obtine un esantion de lichid din canalul spinal (lichidul cefalorahidian sau LCR) pentru examinare.  O cantitate mica de lichid este apoi colectata si trimisa la laborator pentru examinare. Evaluarea lichidului cefalorahidian este de obicei necesara pentru un diagnostic cert si pentru a ajuta la a lua decizii optime de tratament (cum ar fi alegerea adecvata a antibioticelor). Diagnosticul este confirmat prin rezultatele anormale ale lichidul cefalorahidian si, in cazul unei infectii, prin identificarea organismului care cauzeaza infectii.

Medicamentele antibiotice trebuie sa fie luate in considerare de urgenta atunci cand diagnosticul de meningita este sugerat.  Uneori, corticosteroizii sunt administrati pentru a reduce  inflamatia. Aceasta medicatie trebuie recomandata numai de catre medic dupa examinarea atenta a copilului si stabilirea diagnosticului.

Prognosticul pentru meningita variaza. Unele cazuri sunt usoare, scurte, si relativ benigne, iar pacientii se recupereaza complet. Alte cazuri sunt severe, si poate aparea afectarea permanenta sau chiar decesul. Acest lucru este, de obicei, determinat de tipul de infectie prezenta si de cat de repede se poate incepe tratamentul. Meningita poate duce la deteriorarea permanenta a sistemului nervos si poate provoca hidrocefalie. Cu un diagnostic precoce si un tratament prompt, multi pacienti se recupereaza dupa meningita, de aceea este nevoie sa va prezentati de urgenta la medic pentru astfel de simptome.

Meningita pneumococica si consecintele sale pe termen lung pot fi prevenite prin vaccinarea antipneumococica care poate impiedica, de asemenea, si alte forme de infectii cauzate de S. pneumoniae. Vaccinul pneumococic  este recomandat in mod special copiilor dar si  persoanelor de peste 65 50 de ani si oamenii mai tineri cu anumite probleme medicale cronice. 

Comentarii

04.02.2013 andreearosu

la ce varsta e cel mai bine sa faci sa faci la copii vaccinul pneumococic

03.02.2013 cristina_31

Pana la ce varsta se poate face?

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici