Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Cum iti protejezi copilul de bolile pneumococice

Bolile pneumococice

 

CUM ITI PROTEJEZI COPILUL DE BOLILE PNEUMOCOCICE

 

« Este mult mai simplu sa previi decat sa vindeci » …este un slogan frumos pe care ne place sa il rostim sau sa il ascultam cand este rostit de altii, dar oare cati dintre noi il punem in aplicare pentru noi sau pentru copiii nostri ?

Daca esti mamica si copilul tau a inceput cresa sau gradinita acum o luna, nu-i asa ca are aproape tot timpul o infectie respiratorie? Ei bine, esti doar unul dintre miile de parinti ingrijorati de starea de sanatate a copilului sau si care isi pune intrebari despre rezolvarea acestei probleme.

Cand intra in colectivitate, copiii fac obligatoriu episoade de infectii respiratorii repetate, in general ale cailor respiratorii superioare (zona ORL), dar si inferioare. Cauza este numarul mare de agenti infectiosi cu care intra in contact si care intalnesc un sistem imunitar ce nu este deocamdata pregatit sa tina piept infectiilor. Rezultatul? Secretii nazale abundente si interminabile, febra, dureri locale si o stare persistenta de indispozitie si iritabilitate. Vestea buna este ca, odata ce dobandesc imunitate, micutii nu mai fac cu aceeasi frecventa astfel de episoade. Vestea proasta este ca frecventa infectiilor scade vizibil abia pe la 7-8 ani, deci ce este de facut pentru a-i proteja pe micuti pana atunci?

 

Cum evolueaza episoadele de boala la copii?

In popor se spune ca o raceala trece in 7 zile. Insa realitatea si experienta dvs de parinti va arata ca nu este mereu asa. Infectiile cailor respiratorii superioare la copil de obicei nu se duc in acest timp. Simptomele de genul tuse sau secretii nazale abundente dureaza mai mult de 7 zile, in timp ce febra nu depaseste 4 zile, in cazul unei infectii bacteriene. Daca e vorba de un virus gripal, febra poate dura chiar si 6 zile.

In majoritatea situatiilor ajungeti cu copilul la medic si nu de putine ori vi se recomanda tratament antibiotic in scopul de a preveni o suprainfectie bacteriana, sau pentru ca deja boala care a fost virala s-a suprainfectat bacterian. 

Pe termen scurt, rezultatele sunt multumitoare in sensul ca boala acuta se vindeca mai repede, insa nu de putine ori constatam ca la o saptamana sau doua de la incetarea tratamentului, copilul este din nou bolnav si trebuie sa o luam de la capat.

Pneumococul este una din bacteriile care poate suprainfecta o astfel de boala virala, ducand la aparitia unei boli pneumococice ce se poate manifesta sub forma de: pneumonie, meningita, septicemie, otita medie acuta. Boala pneumococica poate capata forme grave care pot duce inclusiv la deces, fiind principala cauza de mortalitate la copii cu varste sub 5 ani, dintre bolile prevenibile prin vaccinare.

Infectiile pneumococice nu pot induce producţie de anticorpi la copiii până la vârsta de 2-3 ani, deci dacă un copil mai mic de 2 ani face una din bolile pneumococice, el nu va avea imunitate în urma bolii, si in consecinta nu va fi protejat impotriva unei noi infectii,   existand riscul de a contracta din nou una din bolile pneumococice.  

Este o realitate faptul ca folosim des tratamentele cu antibiotice tocmai pentru ca ne este frica de o suprainfectie bacteriana a unei simple viroze, si cand semnele bolii isi fac aparitia ne aducem repede aminte de inteleptele cuvinte: ”Este mai simplu sa previi decat sa vindeci”. Din pacate genul acesta de “preventie” cu antibiotice, cand semnele infectiei deja s-au instalat, poate face bine pe termen scurt, insa poate face mult rau pe termen lung. 

De ce? Deoarece folosirea frecventa a antibioticelor, mai ales atunci cand nu sunt neaparat necesare, duc la dezvoltarea unei rezistente a bacteriilor fata de aceste antibiotice, si in timp ele vor deveni ineficiente si nu vor mai reusi sa vindece bolile respiratorii ale copilului.

 

Ce este de facut daca vrem sa ne protejam copilul de bolile pneumococice?       

Cea mai inteleapta metoda de preventie se aplica din timp, si se numeste vaccinare.

Vaccinarea antipneumococica este singura metoda care ne poate ajuta in mod real sa ne protejam copiii impotriva bolilor pneumococice.

Daca sunteti mamica unuia sau a mai multor copii cu varste cuprinse intre 6 luni si 5 ani, mergeti la medicul dvs de familie sau la medicul pediatru care ingrijeste copilul si discutati cu el despre posibilitatea de prevenire a bolilor pneumococice prin administrarea de vaccín antipneumococic, deoarece vaccinarea este singura masura eficace de prevenire a acestor boli.

 

DR. ROXANA BRATU      

Comentarii

26.12.2012 mihaeladenis

buna ziua .sunt una din mamici care se regaseste in relatarea de sus.de cand l-am dus la gradinita (merge de la 8luni 2ore pe zi) pentru ca m-am gandit ca este educativ pt el ,este numai bolnav.o saptamana antibiotic o saptamana bine,ca nu mai stiu ce sa fac.am fost la un medic particular si mi-a zis ca nu e recomandabil vaccinu anti gripal.mi-a recomandat un vaccin care se face in trei ture ,nu imi aduc aminte sigur cum se numeste .costa in jur de 80eu o repriza.despre ce vaccin vorbiti dumneavoastra ca ttrebuie facut si cum se numeste.va multumesc.

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici