Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Factori care pot influenta dezvoltarea sugarului in timpul sarcinii

O mama sanatoasa, un copil sanatos

Nu mai este loc de indoiala: fiecare mama doreste ce este mai bun pentru copilul ei. Fiecare viitoare mamica vrea ca sarcina sa evolueze bine, fara probleme, bebelusul sa se dezvolte normal, iar nasterea sa fie una usoara. Pentru ca toate acestea sa aiba sanse sa fie intocmai cum ne dorim, este foarte important si ceea ce facem noi, viitoarele mamici, in acest sens.  Conteaza cum ne ingrijim in perioada sarcinii, cata atentie acordam alimentatiei, odihnei, etc.

Exista cativa factori care pot influenta dezvoltarea  copilului nostru, si pe care este bine sa ii amintim, astfel incat fiecare mamica sa poata acorda o si mai mare atentie modului in care se ingrijeste pe toata perioada sarcinii.

 

Un prim factor ar putea fi Ereditatea. Fiecare bebelus paseste in viata cu un bagaj ereditar, mostenind o parte dintre trasaturile si caracterele parntilor, bunicilor, rudelor indepartate. Nu putem sti cu exactitate cate dintre aceste trasaturi vor fi transmite bebelusului, sau pe cine dintre membrii familiei va mosteni acesta, dar este foarte important sa cerem sfatul unui genetician in cazul in care stim ca avem pe cineva in familie care a suferit de o boala grava, cu atat mai mult cu cat aceasta poate fi una ereditara (adica se poate transmite fatului).

 

Un alt factor poate fi Evolutia sarcinii. Incepand cu prima luna de sarcina si pana in momentul nasterii, dezvoltarea copilului nostru este influentata de mai multi factori: alimentatia mamei, starea psihica si fizica a acesteia, consumul de alcool, cafea sau droguri, efortul fizic depus, orele de munca, etc. Fiecare dintre acestea pot cantari greu in dezvoltarea si cresterea copilului nostru, atat in viata intrauterina, cat si dupa momentul nasterii. De multe ori, medicamente sau substante care ajung in organismul mamei in timpul nasterii, trec si in organismul fatului si pot determina probleme destul de grave, care pot persista si in primii ani de viata ai copilului.

Alimentatia unei viitoare mamici este una dintre principalele conditii pentru ca bebelusul sa se dezvolte sanatos si armonios. Iata de ce este atat de important sa intelegem si sa respectam indicatiile medicului in ceea ce priveste alimentele indicate sau interzise din timpul sarcinii. O alimentatie urmata “dupa ureche”, pe principiul ca a mers bine la o colega si deci ne va merge bine si noua, poate afecta negativ dezvoltarea bebelusului. Fiecare organism actioneaza in felul sau, si singurul care ne poate stabili o alimentatie corecta, in functie de rezultatul analizelor, greutate, starea de sanatate, etc. este medicul care urmareste evolutia sarcinii.

 

ATENTIE! Abuzul de cafea, alcool, fumat poate avea urmari grave, si poate afecta serios dezvoltarea copilului!


Si starea biologica sau neuro-afectiva sunt factori care pot influenta evolutia sarcinii. Daca viitoarea mamica prezinta anumite tulburari in starea ei de sanatate sau pe plan afectiv, si daca acestea nu sunt tinute sub control regulat de catre medicul specialist, exista riscul sa poata avea efecte negative asupra copilului. Dintre bolile ce pot determina malformatii ale fatului putem aminti: rubeola, gripa, hepatita, etc. 

 

Sursa: Mihaela Varzan

Comentarii

Nu exista nici un comentariu

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici