Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Anotimpul rece si depresia

O minte sanatoasa

Vara nu-i ca iarna si nici iarna nu-i ca vara. Daca aceste cuvinte sunt valabile in politica sau in economie, ei bine sunt adevarate si cand vorbim despre sentimente si despre dispozitia psihica.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca in perioada rece organismul devine mai sensibil, iar oamenii sunt predispusi la depresie mai mult decat in lunile de vara.
Asa se face ca toamna si iarna sunt inregistrate cele mai frecvente cazuri de instabilitate emotionala. Zilele mohorate si ploioase, frigul si peisajul intunecat pot influenta starea de spirit. O alta cauza posibila pentru aparitia depresiei de toamna-iarna poate fi si dereglarea ceasului biologic intern sau dificultati de reglare a serotoninei (substanta chimica cerebrala).
Daca in anotimpul cald suntem cu totii mai zambitori, mai energici si mai veseli, nu acelasi lucru se intampla si in lunile de toamna si in cele de iarna, cand ne inchidem in noi si riscam sa cadem in depresie. Psihologii au denumit toamna si iarna “sezonul depresiilor”.

Studiile au demonstrat ca  80% dintre cei care pot suferi de tulburari afective sunt femei cu varsta de 30 de ani.

Depresia este una dintre cele mai grave probleme cu care o femeie se poate confrunta. Poate si pentru ca atunci cand cineva cade in depresie se inchide in sine, inceteaza sa mai comunice cu cei din jurul sau. Dar depresia se poate manifesta in multe feluri:
•    dificultati de concentrare;
•    oboseala si senzatie de lipsa de energie;
•    scaderea interesului pentru activitatile zilnice si in special a celor sociale;
•    lipsa dispozitiei (depresie, tristete sau apatie);
•    cresterea apetitului, pofta exagerata pentru complexe de carbohidrati (precum painea sau pastele fainoase);
•    cresterea in greutate;
•    somnolenta;
•    pierderea interesului pentru sex;
•    iritabilitate
Pentru a evita aceasta stare si pentru a nu avea efecte asupra dumneavoastra este important sa va bucurati de zile insorite, sa petreceti cat mai mult timp in aer liber, mai ales cand e soare. Studiile au aratat ca terapia cu lumina este eficienta in tratamentul depresiei sezoniere. Exista doua tipuri de fototerapie: tratamentul cu lumina intensa, in care pacientul este asezat in fata unei lampi pentru o anumita perioada de timp (de obicei dimineata) si simularea rasaritului, efectuata in timpul somnului. In cazul simularii rasaritului de soare se foloseste o lampa cu lumina de intensitate redusa programata sa porneasca la o anumita ora, dimineata, treptat, pana ajunge la intensitatea maxima, inainte de trezirea pacientului.
O mare contribuitie o are si alimentatia. Din meniul dumneavoastra nu trebuie sa lipseasca legumele si fructele verzi. Va vor energiza si va vor oferi o stare de bine.
In combaterea tulburarilor afective sezoniere este recomandata si consilierea psihologica. Se poate efectua individual, cu grupuri de consiliere sau in familie. Familia poate juca un rol important in terapia depresiei sezoniere prin recunosterea si acceptarea simptomelor bolii.
Activitatile fizice, precum mersul pe jos, ciclismul sau inotul reprezinta activitati potrivite pentru a va oferi un tonus de invidiat.
Nu uitati ca atunci cand dumneavoastra sunteti bine si aveti o stare de spirit buna si cei dragi dumneavoastra vor impartasi aceleasi sentimente. Asadar, bucurati-va de fiecare zi si nu lasati nici vremea, nici alti factori sa va strice buna dispozitie.

Sursa: Anamaria Vasilateanu

Comentarii

17.04.2012 monamony

unde se citesc raspunsurile?

17.04.2012 monamony

buna ziua si eu am aceiasi problema DEPRESIA si nu stiu cum si unde sa merg sa scap de aceste sintome urate va rog sa ma sfatuiti unde sa merg ca am ajuns la disperare cu aceasta problema,va multumusec

17.04.2012 monamony

am 32 de ani ,trec prin stari de depresii ,cu aceleasi sintome ca cele relatate la guta ramona...nu am luat tratament deoarece mi-e teama sa nu se agraveze si mai tare aceasta boala...am nevoie de specialisti insa nu stiu de unde sa incep si la cine sa merg .dati-mi va rog un sfat.multumesc

15.04.2012 valentinana

nu esti singura. si cred ca ai dreptate antidepresivele dau dependenta. evita sa iei antidepresive. pe mine mau dus chiar in situatia sa fac un gest necugetat. urata boala. numai bine

13.02.2012 Guta Ramona

Buna seara! Ma numesc Guta Ramona,am 23 de ani, sunt studenta la Universitatea Ovidius din Constanta si de mai bine de 8 luni de zile trec prin sintomele urate ale depresiei.Dealungul acestor luni am trecut prin stari groaznice de anxietate, tristete, insomnii, lipsa poftei de mancare, slabiciune, ameteala, indiferenta, probleme de memorie, probleme de concentrare. Intensitatea acestor sintome imi ingreuna capacitatea de comunicare fapt ce ma forta sa evit dialogurile cu cei din jur , toate aceste aspecte ma impingeau spre izolare si chiar fara sa vreau spre ganduri negre. Mi-am pierdut increderea in mine, am probleme de memorie si de concentrare. Peste cateva zile voi incepe al ll-lea semestru in care voi urma mataria al carei ultim examen il voi sustine pentru a-mi termina studiile, insa toata aceasta povara, starile de agitatie, dezechilibrul ma fac sa ma tem de orice activitate. Parintii si prietenii nu inteleg toate aceste probleme ale mele si incerc sa gasesc singura un psiholog cu experienta pentru a ma ajuta sa gasesc un tratament cat mai bun si care sa nu ma sfatuiasca la acele pastile antidepresive care produc dependenta si despre care se vorbeste ca pot chiar agrava boala.Ce ma puteti sfatuii?Exista un tratament sigur pentru depresie?Care este acela sau care sunt solutiile exacte pentru aceasta boala ingrozitoare care iti capteaza viata?Va multumesc din suflet!

02.02.2012 adriana72

Cand esti singura doar cu 3 copii,fara familie si fara prieteni doar tu si copii 24 din 24de ore faci acelasi lucru zi de zi de 4 ani la rand nu cred ca e posobil sa scapi de anumite stari....e prea greu si rutina si monotonia zilnica te doboara. Sanatate!

01.02.2012 maneaflorentina31

si eu trec printr-o depresie si nu de ieri de azi,stau acasa de 3 ani in concediu de maternitate(am doi baietei,ce-l mare de aproape 3 ani si ce-l mic 1 anisor),fara un ajutor real,doar sotul meu si soacra (amandoi au servici).simt nevoia sa-mi incarc bateriile dar nu am cum,nu am cu cine sa-i las si nici nu-mi mai gasesc activitati care sa ma ajute.ma simt foarte obosita si irascibila,iar asta nu vreau ii afecteza si pe ei.am mare nevoie de un specialist care sa ma ajute sa-mi pun ordine in ganduri dar este f greu mai ales cand sunt probleme financiare.m-am documentat,ma tratez singura sa zicem dar este greu simt nevoia sa traiesc din nou, sa ies la plimbare ,cu baieti mei binenteles si lasati-ma sa visez multe ar fi posibil dak ar fi si bani.....

11.01.2012 ancadiana

Buna , si eu am stari dintre cele mentionate mai sus, zile in care chiar n-am chef de nimic.Nu stiu ce sa fac!

04.01.2012 iancu elena

cand nu ai sustinerea parintilor, prietenii nu inteleg si nu stiu cum sa reactioneze, puterea este in fiecare se cunoaste si in consultarea unui specialist, dar cand financiar nu ai cum sa apelezi........., toate starile acestea doar se intretin, sunt absolut imposibil de depasit, eu ma confrunt de cel putin 3 ani si nu resusec .......numai bine! si succes in activitate!

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici