Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Intoleranta alimentara

Nutritie si diete

    Intoleranta alimentara presupune o reactie din partea organismului uman la un anumit aliment sau la o componenta a acestuia, manifestata printr-o paleta larga de simptome, atat digestive, cat si ale altor organe sau sisteme. Spre deosebire de reactia alergica, in care simptomatologia este extrem de evidenta si apare la scurt timp de la ingerarea alimentului, reactia de intoleranta poate sa se manifeste la un interval de pana la 24 de ore de la consumarea lui. Manifestarile nu sunt la fel de fruste ca in cazul alergiei, sunt extrem de diverse si de aceea de cele mai multe ori sunt neglijate, nediagnosticate si ca atare netratate. Conditionarea genetica a fost dovedita in cazul intolerantei alimentare, organismul uman fiind deficitar in producerea unor sisteme enzimatice care sa descompuna in mod corespunzator alimentele pana la principalele categorii de nutrienti, care ar trebui ulterior sa se absoarba din intestin. La ingestia fiecarui aliment la care organismul prezinta intoleranta va exista o reactie locala caracterizata printr-o absorbtie deficitara a anumitor componente, o reactie inflamatorie repetata, care in timp va duce la afectarea mucoasei intestinale.
       Simptomatologia este extrem de diversa si poate include dureri epigastrice (de stomac), care pot mima o gastrita sau un ulcer gastric, meteorism sau balonare (colonul iritabil este adesea consecinta unei intolerante alimentare), constipatie sau diaree, discomfort abdominal, apatie, insomnie, migrene, imposibilitatea de a lua in greutate sau de a slabi corespunzator consumului caloric cotidian. De asemenea, intoleranta alimentara este suspectata a fi implicata in afectiuni reumatice si dermatologice (dureri articulare, psoriazis, acnee), retentie crescuta de apa(edeme).
        Testele de intoleranta la alimente au patruns destul de tarziu pe piata in Romania, dar acum exista, sunt usor de efectuat si extrem de eficiente. Orice persoana, indiferent de varsta ar trebui sa faca acest test, pentru a sti care alimente nu sunt tolerate de organismul sau si pentru a le evita o perioada de timp, pana la excludere in cazuri extreme. Este indicat sa se faca testarea in centre cu traditie, cu experienta in acest domeniu, la o paleta cat mai larga de alimente. De asemenea, este indicat sa se apeleze la testele minim invasive (de obicei, necesita obtinerea unei simple picaturi de sange) care detecteaza reactia exacta calitativa si cantitativa (adica pe grade) a organismului la alimentul respective, in defavoarea celor neinvazive, oarecum empirice care detecteaza prin diferite modalitati anumite intolerante alimentare la diferite alimente sau compusi chimici. Exista centre medicale care detin sau efectueaza testele in laboratoare specializate,cu o rata de specificitate de peste 95%.

Dupa ce ati aflat rezultatul unui asemenea test, este bine sa existe o consiliere medicala pentru a sti cat de grava este intoleranta la un anumit aliment, daca acesta trebuie exclus in totalitate din alimentatie sau doar o perioada si care sunt variantele alternative. Fiecare organism uman este individual, construit genetic intr-un anumit fel si care tolereaza intr-o masura mai mica sau mai mare alimentele care i se administreaza. De aceea, este foarte important sa stim care sunt alimentele care sunt adecvate organismului nostru si care sunt cele pe care acesta le respinge, nu le tolereaza.

Dr. Ionut Stefan
Consultant in nutritie

Comentarii

19.01.2015 putinelu

Am colon iritabil si probleme de greutate ce regim as putea urma??? mii de multumiri!

22.02.2012 bambola

Buna ziua,

De un an de zile am intoleranta la maioneza, sub orice forma ar fi ea, ca este facuta de mine sau cumparata. Cum se manifesta? Imi apar pe fata, exclusiv, mici cosulete rosii, centrate sub forma de cercuri pe obraji cu tendinta de dezvoltare si pe tample. As dori sa stiu unde pot sa fac aceste teste de intoleranta la alimente.

Va multumesc.

Oana.

11.11.2011 evamaria

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati , am probleme mari cu balonarea, sunt situatii in care am gaze f, puternice, sunt situatii de multe ori penibile, iau carbune, colebil , triferment, nu stiu ce sa mai fac.

as dori un sfat de la dvs,

Va multumesc.

26.10.2011 laubabalau

Va rog ajutati-ma si pe mine ca nu stiu ce se intampla cu mine. Imi vine sa vomit si ma doare stomacu si nu stiu unde sa ma duc va multumesc mult

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici