Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Alimentatia

Nutritie si diete

Este stiut ca hrana influenteaza, in cea mai mare parte, dezvoltarea noastra fizica si intelectuala. Inca din timpul sarcinii mama trebuie sa fie atenta la alimentatie. Pe parcursul copilariei carentele alimentare pot duce la dezvoltarea unor grave tulburari de ordin fizic si psihic. 

De asemenea, excesul alimentar nu este nici pe departe benefic. Este gresita opinia unor mame conform careia copilul trebuie sa manance tot. Un copil gras nu va fi mai sanatos decat unul slab, ba din contra, copilul mai slabut este, de obicei, mai rezistent in fata bolii si, o suporta mai usor. Excesul ponderal din copilarie persista si in adolescenta si la varsta adulta. Cei mai multi dintre oamenii obezi au fost educati in spiritul gresit conform caruia trebuie sa manance pana la saturatie. Mama trebuie sa stie ca alimentatia sanatoasa este alimentatia  rationala, echilibrata. Odata cu cresterea, meniul copilului poate fi diversificat, deoarece functiile aparatului digestiv si metabolice se maturizeaza si pot tolera alimentatia unui adult. Desigur, asta la varsta la care copilul merge la scoala. Este important pentru copil sa manance bine si sa aiba un program organizat. Aici vorbim si de respectarea orelor de masa. Nerespectarea orelor de masa, dar si asa zisele gustari dintre mese nu fac decat sa impiedice dirijarea normala a poftei de mancare. Copilul nu trebuie sa fie fortat sa manance, cu siguranta va manca daca ii va fi foame. Este bine de stiut pentru mame ca un copil va avea pofta de mancare daca va dormi suficient si va fi scos in aer liber. Sunt mame care au obiceiul gresit de a stimula sau lauda copilul daca mananca mult. Alta greseala pe care o poate face mama este sa ameninte copilul cu pedepse ca sa manance mai mult. Este foarte important, dragi mame, sa retineti: copilul are nevoie sa manance, insa nu este obligat sa manance!

Un copil sanatos stie cand este satul. Consumul de alimente mai mare decat este necesar s-a observat si in cazul meselor ce se prelungesc prea mult in timp. Obiceiul de a manca mai mult decat este necesar, deprins in copilarie se va mentine si la maturitate si nu face decat sa duca la obezitate. 

Este bine de stiut care sunt alimentele benefice in alimentatia unui copil si care ar trebui evitate. 

Grasimile 
Grasimile din alimentatia copilului indeplinesc mai multe functii. Grasimile cu valoare biologica ridicata sunt cele care contin acizi grasi esentiali polinesaturati, in special acid linoleic, si vitaminele A, D, E si K. Acestea sunt usor de digerat.
Printre grasimile cu mare valoare biologica se numara si untul, margarina, uleiurile din germeni. Trebuie sa stiti ca, desi grasimile furnizeaza cea mai multa energie, ele sunt digerate mai lent decat proteinele si hidrocarbonatele. Pentru o alimentatie corecta a copilului, 35-40% din numarul de calorii trebuie sa aiba ca sursa grasimile. Obiceiurile culinare din unele familii sunt gresite deoarece fac sa ofere copiilor o cantitate excesiva de grasimi, care, in timp, se depun.

Hidratii de carbon
Hidratii de carbon sunt sursa principala de energie. Alimentatia copilului din care sunt exclusi hidratii de carbon este imposibila. Dintre toate principiile nutritive, cele mai usor de digerat si cel mai usor de transformat in energie sunt hidrocarbonatele. Un aport nutritiv de hidrocarbonate, corect, este in procent de 50%. Painea integrala, painea neagra, produsele din cereale, cartofii, legumele si fructele sunt produsele cele mai bogate in hidrocarbonate. Tot aceste produse mai contin si principii importante asa cum sunt proteinele, calciu, fosfor, fier si substante de lest, cum sunt numite fibrele alimentare, necesare pentru o buna functionare a intestinului. Alimentele care contin hidrocarbonate, bogate in vitamina C si fibre alimentare pot fi gasite cu usurinta in fiecare anotimp. 

Primavara apar salata verde, ceapa si usturoiul, ridichiile, spanacul, urzicile, care se gasesc in orice piata. Vara avem morcovi, tomate, ardei gras, mazare verde, fasole pastai, cartofi, piersici, coacaze, afine, pepeni, castraveti. Toamna sunt mere, pere, gutui, prune, conopida, struguri, telina, varza. Iar iarna sunt cartofi, morcovi, mere, sfecla, praz, ceapa, varza, ridichi, banane, lamai, portocale. 

De evitat intre mese dulciurile si prajiturile. Acestea  nu doar ca strica pofta de mancare, dar duc si la aparitia cariilor dentare. Cele mai periculoase pentru dinti sunt bomboanele, rahatul si toate dulciurile lipicioase.

Tot la capitolul alimentatie trebuie sa vorbim si despre lichide.
Organismul are nevoie de lichide.
Apa este un aliment indispensabil vietii, indeplineste numeroase functii in organism. Fara apa, organismul nu poate produce urina, prin care sunt indepartati produsi de degradare, rezultati  din metabolism. Cu cat copilul este mai mic, cu atat cantitatea de lichid este mai mare. Un copil are nevoie de apa, raportat la greutatea corporala de trei ori mai mult decat un adult. Prin lichid a nu se intelege sucurile comercializate, ceaiurile imbuteliate. Desigur ca sunt lichide, insa acestea nu fac bine organismului, din contra. In urma unor cercetari s-a ajuns la concluzia ca una din cauzele care duc la obezitate infantila este consumul de sucuri. Unii copii devin obezi dupa ce consuma sucuri imbuteliate.

 

Sursa: Ana Maria Vasilateanu, Asociatia Telefonul Copilului, partener in proiectul “Scoala Mamelor”

Comentarii

31.07.2012 gabrielaghm

Dupa cum spunea Hipocrate '' Lasa hrana sa-ti fie leac!''

Hrana este sursa multor probleme de sanatate care afecteaza atat copii cat si adulti.

Conform multor studii multe dintre bolile de inima, diabetul , cancerul, obezitatea etc. se pot tine sub control sau chiar vindeca cu o dieta corecta.

Alimentatia este un factor decisiv al sanatatii noastre si s-a constatat ca o diteta vegetariana .

Cine este interesat poate vedea un documentar interesant despre modul in care ne afecteaza viata hrana de toate zilele accesand link-ul de mai jos:

http://adisandu.ro/vegetarianism/lasa-hrana-sa-ti-fie-leac-hipocrate/

09.07.2011 david_alina2000

Salut! Stiu ca exista cateva reguli de combinare a alimentelor in mancare...sunt unele care combinate isi anuleaza unele din proprietati...are cineva idee care sunt acestea?

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici