Vizualizati varianta online
Dermatita atopica la copil

Ce este aceasta afectiune?
Dermatita sau eczema atopica este una dintre cele mai frecvente afectiuni inflamatorii ale pielii copiilor, in care este afectata functia de bariera protectoare a pielii. Manifestarile pot sa continue sau sa apara direct si in viata adultului.

Care este varsta la care sunt cei mai expusi cei mici la dermatita atopica?
Poate debuta inca din primele luni de viata (de obicei dupa varsta de 3 luni), prin aparitia unor zone de piele uscata, rosie si cu mancarimi. Bebelusul are o stare de disconfort si agitatie, care trebuie sa ingrijoreze parintii si sa ii indrume la medic. Cu cat e mai mica varsta la care apar primele semne si cu cat e mai severa afectarea pielii, creste riscul ca, in timp, copilul sa dezvolte rinita alergica sau astm, complex numit atopie.

Cum se manifesta si cum sunt afectati cei mici?
Datorita unor defecte ale functiei de bariera a epidermului, pielea pierde foarte usor apa, se usuca, apar mancarimi, copilul se scarpina pe zona afectata si apar fisuri in piele.
Procesul inflamator care se declanseaza apoi este exagerat in dermatita atopica, pielea se inroseste foarte tare si se poate suprainfecta.
Cele mai afectate zone la copilul mic (pana intr-un an) sunt fata, gatul, trunchiul si picioarele, fiind ocolita zona scutecului. La copiii mai mari de 1 an, adolescenti si adulti, zonele afectate se restrang pe brate, picioare, in special in plicile cotului si genunchiului, palme si talpi.
Manifestarile sunt intermitente (2-3 episoade pe luna), repetitive, cu agravare iarna, dupa spalari excesive ale pielii copilului, la contactul cu substante iritante (detergenti, praf de casa, acarieni, polenuri, infectii cu Stafilococ, herpes virus), alimente cu potential alergenic (citrice, alimente procesate, coloranti si aditivi alimentari), transpiratie excesiva, stres emotional.

Ce ar trebui sa faca parintii pentru a tine departe aceasta afectiune?
Copiii cu dermatita atopica au nevoie de o ingrijire aparte:
· spalarea pielii cu lotiuni emoliente/ uleiuri si apa calduta
· evitarea sapunurilor si a detergentilor
· aplicarea de 2 ori pe zi pe tot corpul a unguentelor/ cremelor bogate in lipide si ceramide
· taierea unghiilor foarte scurte pentru a nu zgaria pielea
· utilizarea hainelor si a lenjeriei de pat din bumbac
· evitarea pernelor cu pene.

Se vor evita:
· imbracamintea de lana si sintetica,
· hainele cu blana iarna,
· baile indelungi cu apa fierbinte (Copilul mai mare de 1 an se va spala la 2-4 zile),
· polenurile si praful de casa aerul uscat din incaperi (se pot instala umidificatoare de aer unde doarme copilul),
· alimentele cu potential alergenic (citrice, rosii, ou, capsuni, fructe padure, coloranti si aditivi alimentari).

Prezenta copiilor langa animalele de casa, intr-un mediu cu praf, in parcuri primavara si toamna poate agrava leziunile de pe piele si inrautati starea de sanatate.

Ce presupune tratamentul si cat dureaza perioada de vindecare?
Pe langa folosirea zilnica a cremelor emoliente, in episoadele de inflamatie se pot recomanda pe termen scurt creme antiinflamatoare, iar, in formele mai severe, sunt necesare medicatia antialergica sistemica, tratamentul complicatiilor si urmarirea atenta de catre medic.
Dermatita atopica are o evolutie ondulatorie, majoritatea copiilor cu o forma usoara nu mai au manifestari dupa varsta de 5 ani, iar, dupa 10 ani, aproximativ 60% dintre copiii afectati se vindeca.
In cazurile moderate si severe exista riscul de a dezvolta atopie (astm, rinita) si de a persista afectarea pielii in viata adulta.

Cum este afectata calitatea vietii?
Atat copilul, cat si adultul cu dermatita atopica, vor trebui sa se fereasca de factorii potential declansatori sau agravanti si sa fie consecventi cu privire la tratament. Aceste aspecte pot fi stresante pentru pacientul cu dermatita atopica.
Un impact negativ il poate avea prezenta petelor rosii pe fata si maini, uscaciunea pielii, pruritul, care pot determina de la interactiunea redusa a individului cu cei din jur, neatentia provocata de lipsa de somn la copilul mic, pana la absenta de la scoala sau serviciu datorita spitalizarilor repetate in episoadele severe.

Pot aparea complicatii, este o boala grava? Poate avea urmari mai tarziu?
Pot sa apara complicatii de tip:
· fisuri dureroase cu sangerari,
· suprainfectie bacteriana, virala, fungica a leziunilor de pe piele,
· afectarea psihoemotionala a copilului,
· insomnia,
· pete maronii in zonele unde se vindeca pielea,
· eruptie generalizata care poate acoperi pana la 90% din suprafata corporala si necesita spitalizare imediata.

Nu este o boala grava, dar poate fi durabila si necesita ingrijire speciala si evitarea factorilor declansatori, uneori chiar toata viata.

Ce altceva ar trebui sa mai stim despre Dermatita atopica la copil?
Important este ca orice manifestare de acest tip, aparuta la copil sau adult, sa fie abordata cu atentie si sa fie ingrijita corespunzator pentru a evita aparitia complicatiilor.

Dermatita atopica la copil

Dr Oana Spanu
Medic Dermatolog
www.oanaspanu.ro
https://www.facebook.com/DrOanaSpanu


Pentru dezabonare click aici